Banja Luka

Položen kamen temeljac za izgradnju škole u banjalučkom naselju Ada

Položen kamen temeljac za izgradnju škole u banjalučkom naselju Ada
Foto: Velibor Tripić | Položen kamen temeljac za izgradnju škole u banjalučkom naselju Ada

BANJALUKA - Nakon 20 godina grad na Vrbasu dobija osnovnu školu, i to u naselju Ada, a danas je položen kamen temeljac za izgradnju ove petorazredne škole.

Ova obrazovna ustanova je područno odjeljenje OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", a  projektovana je za 300 učenika, sa deset učionica, te fiskulturnom salom i igralištem s tribinama.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je istakao da u gradu već 20 godina nije izgrađena nijedna nova škola.            

"Nakon toliko godina gradimo čak dvije škole. Ovdje smo za nekoliko mjeseci riješili imovinsko-pravne odnose. Ovaj projekat će koštati oko šest miliona KM i naša intencija je da bude do devetog razreda. Ipak, moramo da donesemo odluku zajedno s Ministarstvom da li će ova škola biti do petog ili devetog razreda", rekao je Stanivuković.

Kako je naglasio, uložiće sve napore da do kraja godine počnu graditi i školu na Paprikovcu.

"Za nju smo pripremili sve saglasnosti, a kako bismo uz projekat, koji će Ministarstvo završiti, i sredstva, koja će Vlada RS odobriti, do kraja godine postavili kamen temeljac", kazao je Stanivuković.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, iskazala je zadovoljstvo što počinje izgradnja škole u MZ Ada.      

"Grad je uspio da iznađe način da se na ovoj lokaciji pozicionira nova osnovna škola, koja će sigurno riješiti mnoge brige roditelja, a imajući u vidu da se grad širi i da na ovoj lokaciji rastu nova naselja. U 2023/2024. školskoj godini očekujemo da ćemo imati i prve đake u ovoj školi", rekla je Trivićeva.

Dodala je da zajedno s gradom pripremaju dokumentaciju za izgradnju nove škole u naselju Paprikovac.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, kazao je da je ovo tek prva faze izgradnje, a za šta je izdvojeno 3.922.000 KM.               

"Školu gradimo zahvaljajući gradu Beogradu i Srbiji, koji su nam dali novac za realizaciju ovog projekta. Trenutno smo u završnoj fazi rješavanja imovinskih odnosa za drugi dio radova, koji se odnosi na dvoranu i otvoreno igralište s tribinama i otvoreni amfiteatar", rekao je Kresojević.

Kako su naveli, osim za ove škole, u ovoj godini izdvojena su sredstva i za sanaciju drugih škola na području grada.

Podsjećamo, prva faza radova počela je 16. maja, a rok za izvođenje istih je 280 dana od dana uvođenja izvođača u radove.

Naime, nova škola u Adi će biti izgrađena na lokaciji preko puta restorana "Stara Ada", u čijoj blizini je u toku izgradnja većeg broja stambenih blokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije