Banja Luka

Položeni vijenci na spomenik 12 beba u Banjaluci

Položeni vijenci na spomenik 12 beba u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka | Položeni vijenci na spomenik 12 beba u Banjaluci

BANJALUKA - Članovi Udruženja porodica prijevremeno rođene djece "Mrvice" i predstavnici grada Banjaluka danas su položili vijence na spomenik 12 beba, povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece.

Nakon polaganja vijenaca u centru grada pušteni su baloni ljubičaste boje, koja je simbol prijevremeno rođene djece, saopšteno je iz Gradske uprave.

Jelena Glišić iz Udruženja "Mrvice" rekla je da se danas širom svijeta obilježava dan posvećen prijevremeno rođenoj djeci, a u Banjaluci i Republici Srpskoj šestu godinu zaredom.

"Svake godine drugačijim aktivnostima obilježavamo ovaj dan i pokušavamo da proširimo svijest i da ljudi shvate da se prijevremeno rođena djeca nalaze svuda oko njih, da znaju šta to znači, šta te roditelje očekuje i kroz kakve borbe ta djeca prolaze i koliko su oni hrabri ljudi", rekla je Glišićeva.

Ona je podsjetila da je, u okviru "Ljubičastog novembra", a u susret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece, proteklog vikenda održano i donatorsko veče, a sva sakupljena sredstva biće iskorištena za adaptaciju prostora koje je Udruženje dobilo od grada Banjaluke.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da se ovim obilježavanjem podiže svijest o prijevremenom rođenju i o tome šta sve ovi mališani prolaze u prvim godinama svog života, dodavši da nažalost neke posljedice prijevremenog rođenja nose i cijeli život.

"Želja nam je da kao Grad podržimo sve rizične grupe naših mališana i drago nam je da i Udruženje 'Mrvice' možemo da podržimo kroz različite projekte i aktivnosti", istakla je Šukalo.

U znak podrške prijevremeno rođenoj djeci, večeras će zgrada Gradske uprave simbolično svijetliti u ljubičastoj boji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije