Banja Luka

Pomjeranje izbora blokira usvajanje budžeta grada Banjaluka

Pomjeranje izbora blokira usvajanje budžeta grada Banjaluka
Foto: N.N. | Pomjeranje izbora blokira usvajanje budžeta grada Banjaluka

Zbog prolongiranja izbora Centralne izborne komisije za 15. novembar i nemogućnosti da se do kraja godine formira vlast, ne postoji šansa da se u toku ove godine usvoji budžet za narednu godinu, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić nakon sjednice Kolegijuma Skupštine grada, koja je održana danas.

Istakao je da će ovaj problem imati sve lokalne zajednice u BiH.

"Grad ne smije ući u novu godinu bez ikakvih sredstava. Vjerovatno će postojeći saziv Skupštine grada donijeti odluku o privremenom finansiranju za 2021. godinu, jer grad 1. januara ne smije ostati bez finansija. Postoji zakonska osnova o privremenom finansiranju i mislim da će to biti i prijedlog za završni korak ovog saziva Skupštine grada, jer novi saziv vjerovatno neće stići bilo šta da usvoji za narednu godinu", objasnio je Radojičić.

Na sjednici Kolegijuma odlučeno je da će se 41. sjednica Skupštine grada održati 2. septembra u Banskom dvoru, s početkom u devet časova, na kojoj će pred odbornicima biti 104 tačke.

"Centralna tema Skupštine grada je rebalans budžeta za 2020. godinu. Prijedlog rebalansa je oko 155 miliona KM, i on je veći od nacrta, naša procjena pada poreskih i neporeskih prihoda je oko 12 odsto, što je oko 15 miliona KM manje u odnosu na planirano. Budžet je doživio velike promjene jer se desio i veliki pad prihoda zbog virusa korona. Ono što je dodatno na prihode jeste četiri miliona KM od Vlade RS za podršku lokalnim zajednicama, imali smo uspješnu emisiju obveznica od 12 miliona KM i imamo suficit od prošle godine od osam miliona KM. Kad se sve sračuna, uz niz ušteda po različitim stavkama, dolazimo do okvira budžeta od 155 miliona KM", kazao je Radojičić.

Dodao je da će sva kapitalna ulaganja koja su planirana za ovu godinu biti urađena, kao i da neće biti smanjivanja plata za budžetske korisnike.

"Imaćemo jedan paket mjera socijalne pomoći građanima, uvodimo subvenciju za potrošnju vode za socijalno ugrožene na tri kubna metra po članu domaćinstva, uvodimo subvenciju za legalizaciju objekata za pojedine kategorije kao što su porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida i uvodi se subvencija mjesečnih đačkih karata u iznosu od 10 KM za svaku. Takođe, imamo licitaciju prostora u poslovnoj zoni 'Jelšingrad', niz godišnjih izvještaja kad je riječ o pojedinim preduzećima i ustanovama, kao i regulacioni plan za novi most u Docu", istakao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da će na predstojećoj sjednici biti puno tačaka koje će biti razvojnog i socijalnog karaktera, kao i nastavak određenih investicija.

"Ono što je bitno ide i Prijedlog rebalansa budžeta i svi prateći programi koji se tiču budžeta, od sporta, kulture, turizma, saobraćaja, do komunalnih stvari i ostalog", naglasio je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije