Banja Luka

Pomoć zanemarenoj djeci iz 20 porodica

Pomoć zanemarenoj djeci iz 20 porodica
Foto: Ilustracija | Pomoć zanemarenoj djeci iz 20 porodica

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad, potpisao je sa organizacijom "Save the Children" ugovor o realizaciji projekta "Porodični saradnik", sa ciljem jačanja porodice kroz institucije socijalne zaštite.

Radojičić je pojasnio da se projekat odnosi na 20 porodica u kojima postoji mogućnost zanemarivanja djece zbog porodičnih poteškoća.

Dodao je da je Banjaluka veliki grad i da, nažalost, postoje lica koja su u stanju socijalne potrebe i trebaju im različite vrste podrške. 

"Radi se o novom projektu koji će za određen broj porodica u kojima postoji problem i zanemarivanje djece, da dobiju stručnu pomoć i podršku, kako bi ostale na okupu, jer ovi mališani ne bi trebalo da se izdvajaju iz porodica, nego da, po mogućnosti, žive u zdravim i srećnim porodicama", rekao je Radojičić.

Istakao je da organizacija "Save the Children" ima veliko iskustvo u ovakvim projektima i u drugim zemljama. 

"Projekat sufinansira 'Save the Children' sa oko 40.000 KM, a sprovodi ga Centar za socijalni rad", rekao je Radojičić. 

Andrea Žeravčić, direktor organizacije "Save the Children", pojasnila je da je program osmišljen da pomogne centrima za socijalni rad da imaju obučen stručni kadar koji će raditi sa porodicama gdje je potrebna dodatna podrška da se radi na minimiziranju rizika s kojima se suočavaju i jačanju roditeljskih kompetencija. 

"Ovo je nastavak podrške organizacije 'Save the Children' porodicama i djeci u stanju potrebe u gradu, a u prethodnom periodu u suradnji sa udruženjem 'Nova generacija' pokrenuli smo Dnevni centar za djecu u riziku", kazala je Žeravčićeva. 

Irena Joldžić, direktorica Centra za socijalni rad, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je "Save the Children" prepoznao i podržao ovaj pilot projekat. 

"Cilj je da svaka porodica treba da se održi, bez obzira na roditeljske kompetencije, tu smo ispred Centra za socijalni rad sa timom socijalnih radnika, psihologa i pedagoga da pomognemo jednoj porodici da se održi, jer je nama u interesu da djeca napreduju u takvim porodicama, a ne da ih izuzimamo iz njih", istakla je Joldžićeva.

Dodala je da će se ovaj projekat sprovoditi do kraja 2020. godine te da on postoji i u Srbiji i da je veoma uspješan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije