Banja Luka

Poništeno Rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase

Poništeno Rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Ministarstvo poništilo rješenje kojim se odbija privremeno zadržavanje Kajak terase

BANJALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao nadležni drugostepeni organ, poništilo je Rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banjaluka kojim se odbija privremeno zadržavanje objekta – bašta otvorenog tipa (Kajak terasa) i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.

To znači da je poništeno Rješenje kojim je odbijen zahtjev vlasnika da se Kajak terasa privremeno zadrži, odnosno, da se obustavi rušenje koje je naređeno ranijom odlukom gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Kako navode iz Ministarstva Rješenje je poništeno jer je prilikom donošenja osporenog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona.

"Rješenje nadležnog odjeljenja Grada Banjaluka o legalizaciji Kajak terase, očigledno, doneseno je ishitreno, uz niz procesnih nedostataka, i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja", navode iz Ministarstva.

Kako naglašavaju "došlo je do povrede odredbe člana 5. stav (1) Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji propisuje da nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju, nadležni organ, u ovom slučaju grad Banjaluka, mora izvršiti uviđaj na licu mjesta, što u ovom predmetu nije urađeno".

"Takođe, bilo je neophodno da se pouzdano i bez greške utvrdi da li je izgradnja spornog objekta započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što u ovom slučaju nije učinjeno", navodi se u saopštenju Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Podsjećamo, Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave grada Banjaluka odbilo je 25. februara zahtjev SP "Kajak", vlasnika Srećka Radišića za privremeno zadržavanje objekta bašte otvorenog tipa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije