Banja Luka

Poplava nije zaustavila Down syndrom centar Banjaluka

Poplava nije zaustavila Down syndrom centar Banjaluka
Foto: Facebook Down syndrom centar | Poplava nije zaustavila Down syndrom centar Banjaluka

BANJALUKA - Down syndrom centar Banjaluka ima mnogo planova do kraja godine, a poplava koja im je uništila prostor i opremu učinila je ovu godinu veoma izazovnom.

Prema riječima Zorana Jelića, direktora USZ DSC BL, nekoliko donacija je već pristiglo.

"Nas je 22. juna posjetio ministar Staša Košarac, koji nam je donirao komplet računarsku opremu i štampač, obećao nam je pomoći i oko nabavke asistivne tehnologije, što nam je od velike pomoći, budući da nam je 23. maja poplava uništila komplet asistivnu i senzornu tehnologiju, sve refleksološke aparate i računarsku opremu, komplet namještaj i sav prostor", rekao je Jelić te dodao da ne staju, već samo rade.

"Vlado Đajić, direktor UKC-a, ustupio je prostor u multimedijalnoj sali 'Čajavec' i još jednom obećao pomoći oko nadoknade štete", istakao je on.

Kako dodaje, trenutno osam osoba sa Daunovim sindromom radi na Jahorini i jedna je u ministarstvu Staše Košarca.

"U završnoj pripremi je inkluzivna zbirka pjesama 'Mogu, hoću, znam - dva', dopunjeno i prošireno izdanje i uskoro očekujemo štampanje i promociju knjige", pojasnio je on, te dodao da rade na novoj predstavi koja će premijerno biti izvedena u Njemačkoj, odakle kreće turneja po EU.

"Potpisali smo ugovor s Defektološkim fakultetom iz Tuzle i od septembra počinje saradnja s njima, bićemo i za njih nastavna baza praktične obuke studenata, kao što smo za Medicinski fakultet Foča", ispričao je Jelić za "Nezavisne".

Za novembar se priprema, kako kaže, velika međunarodna konferencija o pravima i obavezama porodica osoba s DS, na kojoj će se govoriti da su roditelji najvažniji za razvoj djece s DS, a istovremeno postaju i najveća prepreka u životima osoba s DS.

"U početku ih zaštite i onda prezaštite i tako im povećavaju invalidnost.

Roditelji svojoj djeci, uz pomoć suda, oduzmu poslovnu sposobnost kako bi roditelji radili četiri sata umjesto osam. Time oduzmu sva građanska prava svom djetetu, a koje bi moglo znatno više učiniti za svoj život", objasnio je on, te dodao da će govoriti o zabrani rada osobama sa smetnjama u razvoju, o netačnom tumačenju i primjeni zakona od strane nadležnih.

"Pojedini socijalni radnici i drugi vezani za ovu oblast još su stava da osobama s DS treba zabranjivati rad, što je sasvim u suprotnosti s poveljama Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, to roditelji prihvataju i boje se ako se njihova djeca zaposle da će izgubiti sve nadoknade, što apsolutno nije tačno", kazao je on, te dodao da svaki čovjek na planeti ima pravo na zaposlenje u skladu sa svojim mogućnostima.

"O ovome će se pričati na konferenciji gdje će biti i roditelji, a jedna od tema biće i seksualnost osoba s DS", naveo je on.

Kako ističe, u avgustu na Jahorini u komuni zajedno s OC "Jahorina" otvaraju odjel mikrostrujne refleksologije, kojom će se poboljšati kognitivne sposobnosti.

"To je neinvazivna terapeutska metoda s ciljem omogućavanja zdravog funkcionisanja mozga", istakao je on te dodao da se u julu na Jahorini pokreće velika berba ljekovitog bilja i prerada istog.

"Pokrećemo fitoterapije za osobe s DS, a krajem avgusta kreće pretpremijera na Jahorini naše nove predstave", ispričao je on te nabrojao još planova za ovu godinu.

"Od 8. jula na Jahorini otvara se muzička škola za osobe s DS. Nakon dugogodišnjih muzikoterapija oni koji su se opredijelili za školu muzike pokreću svoj  muzički orkestar. U oktobru se priprema ekspresivni ART kamp i turneja po gradovima Srbije, dok 24. i 25. jula Down syndrom centar učestvuje na konferenciji "Profesionalna rehabilitacija, značaj i izazovi", koju organizuje Ministarstvo rada i Fond profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica s invaliditetom", naveo je on.

Do kraja 2024. godine uz podršku ministra Staše Košarca i generalnog direktora OC "Jahorina" pokreće se edukacija i rehabilitacija roditelja osoba s DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije