Banja Luka

Poslovna zona "Incel": Piralen zakopan u komunikaciji nadležnih

Poslovna zona "Incel": Piralen zakopan u komunikaciji nadležnih
Foto: Velibor Tripić | Poslovna zona "Incel": Piralen zakopan u komunikaciji nadležnih

BANJALUKA - Radovima na uklanjanju piralena u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci ne nazire se ni početak, a kamoli kraj, s obzirom na to da, kako kažu iz Gradske uprave, i dalje postoje nejasnoće u vezi s nadležnošću za preduzimanje mjera na sanaciji zemljišta.

Kako su za "Nezavisne" kazali, u februaru ove godine su od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske tražili izjašnjavanja o nadležnosti, s obzirom na to da su prethodnih godina imali problema s tim.

"U odgovorima koji su nam dostavljeni nije bilo nikakve jasne naznake i mišljenja u vezi s tim, već su se pozvali na nadležnost prema propisima", kazali su iz Gradske uprave.

Sa druge strane, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinstvo i ekologiju RS ističu da su oni svoje nadležnosti ispoštovali, te da je sada na Gradskoj  upravi da obezbijedi neophodna sredstva.

"U ovim situacijama insistiramo i da vlasnici zagađenih parcela snose dio troškova. Pored toga, grad treba da obezbijedi sredstva uz, naravno, pomoć donatora", kazali su iz nadležnog ministarstva za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, oni su svoj dio posla završili te je sada na gradu da obezbijedi neophodna sredstva, što oni, kako kažu, još nisu uradili.

Podsjećamo, kako je ranije na ovu temu rečeno, za uklanjanje piralena iz zemljišta bi bilo potrebno oko osam miliona evra.

Kako je za "Nezavisne" kazao Tihomir Dakić iz Centra za zaštitu životne sredine, ova tema je nažalost zapostavljena, iako su građani ti koji trpe njene teške posljedice.

Naime, na osnovu sprovedenog elaborata Centra za zaštitu životne sredine utvrđeno je da se piralen (PCB) zadržava u životnoj sredini i cirkuliše između vode, vazduha i zemljišta.

Osobe koje su duže vremena izložene ovim jedinjenima, kako kažu iz Centra, imaju visok rizik od razvijanja određenih oboljenja, kao što su karcinomi, poremećaji nervnog sistema, rada štitne i polnih žlijezda, a može doći i do štetnih efekata na jetru, bubrege i srce.

Što se tiče načina uklanjanja piralena, iz Centra za životnu sredinu su istakli da se PCB može ukloniti iz zemljišta i sedimenta procesom fitoremedijacije, u kom biljke unose u sebe PCB i djelimično ga metabolišu.

"Mikrobna remedijacija se zasniva na dejstvu mikroorganizama, koji mogu da transformišu i uklone opasne materije iz okoline. Ova metoda je jeftina, ali nije dovoljno efikasna da bi se sama koristila", kazali su iz Centra.

Kako su dodali, određeni hemijski reagensi, uz visoke temperature i pritisak, uklanjaju atome hlora iz PCB-a i čine ih manje toksičnim.

"Osim ovih reagenasa, koriste se i ultrasonično zračenje i superkritična oksidacija vodom, i sve ove metode imaju visoku efikasnost, ali i cijenu", istakli su iz Centra.

Dodali su da se PCB može ukloniti primjenom aktivnog uglja. Ova metoda je jeftina, sa procentom efikasnosti iznad 60 odsto, a može se koristiti na samom izvoru zagađenja, kao i na udaljenim mjestima.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" pisale godinama unazad, afera oko piralena u Poslovnoj zoni "Incel" počela je 2019. godine, kada je izbio požar zbog koga je planulo i otrovno ulje piralen.

Tada su nadležni započeli niz aktivnosti na uzimanju uzoraka radi utvrđivanja stepena kontaminacije zemljišta, a sve to u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom sektoru upravljanja otpadom - projekat remedijacije i rekultivacije na lokaciji 'Incel'" uz finansijsku podršku UNDP-a.

Kako je krajem prošle godine na konferenciji za medije kazao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, izvještaji od 2020. i 2021. godine su se drastično razlikovali, što je upućivalo,  kako on kaže, da su vjerovatno lažni.

Tatjana Nišić, koordinatorka Ekološke inspekcije Gradske uprave Banjaluka, je tada kazala da je dozvoljena vrijednost piralena 0,02 miligrama po kilogramu, dok je prošle godine prema izvještaju bilo prisutno 2.800 miligrama po kilogramu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije