Banja Luka

Poslovna zona do ljeta spremna za investitore

Poslovna zona do ljeta spremna za investitore
Foto: youtube | Poslovna zona do ljeta spremna za investitore

BANJALUKA - Uređenje građevinskog zemljišta za novu poslovnu zonu kod "Jelšingrada" u Banjaluci počeće sa predstojećom građevinskom sezonom kako bi na ljeto bila spremna za ulazak prvih investitora, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Iz ovog odjeljenja navode da je ovih dana uspješno okončana javna nabavka i izabran izvođač radova ovog posla vrijednog oko 80.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Banjaluke Radenko Laketić rekao je Srni da će izvođač biti uveden u posao čim to dozvole vremenske prilike, kako bi lokacija bila pripremljena za prodaju i spremna za ulazak prvih investitora u drugoj polovini ove godine.

Prema njegovim riječima, i za ovu novu poslovnu zonu grad će izgraditi svu neophodnu infrastrukturu.

Laketić je rekao da će parcele biti ponuđene investitorima putem javnih licitacija, kao što je bio slučaj i u Poslovnoj zoni u Ramićima.

"Prioritetni sektor za investiranje biće privredna djelatnost", istakao je Laketić.

On je naveo da je u planu da se nova poslovna zona prostire na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, te da će joj adut biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu auto-puta, pruge i međunarodnog aerodroma.

Prema riječima Laketića, u isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja Poslovne zone u Ramićima u planu je izgradnja potrebne infrastrukture kako bi ovaj prostor bio što uređeniji i investitori dobili što bolje uslove za rad.

On je rekao da grad ove godine planira uložiti 400.000 KM u razvoj zone u Ramićima.

"S tim ciljem uskoro će se ući u uređenje korita potoka Glogovac u zoni u Ramićima. Planirano je čišćenje i betoniranje ovog kanala, kako bi se maksimalno zaštitili investitori koji su uložili značajna sredstva za opremanje lokacija i nabavku opreme", rekao je Laketić.

Osvrćući se na prošlogodišnji rad zone u Ramićima, Laketić je istakao da su zabilježena značajna ulaganja, odnosno da su u zonu ušla tri nova investitora dok je šest njih započelo realizaciju svojih aktivnosti.

Tokom 2018. godine prodajom pokretne i nepokretne imovine iz Poslovne zone Ramići, pribavljanjem pisanih ponuda i usmene licitacije, ostvareni su prihodi u iznosu od 1,46 miliona KM.

Prema podacima iz Poslovne zone, na ovoj lokaciji trenutno je aktivno 15 investitora koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanje proizvodnih procesa.

Prema raspoloživim podacima, investitori su do sada u izgradnju novih i sanaciju postojećih objekata uložili 7,8 miliona KM.

Ukupan iznos investicija u opremu iznosi 1,28 miliona KM, a ukupan broj zaposlenih je 82, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Na ponudi investitorima, uz tri slobodne parcele koje će biti spremne tokom godine, u Poslovnoj zoni Ramići je i velika proizvodna hala sa pripadajućim zemljištem i elektro-mašinskom opremom, procijenjene vrijednosti oko sedam miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije