Banja Luka

Postupak mirenja rijetko kad se završi pomirenjem

Postupak mirenja rijetko kad se završi pomirenjem
Foto: unsplashed | Postupak mirenja rijetko kad se završi pomirenjem

Prema podacima Centra za socijalni rad, prošle godine im je pristiglo manje zahtjeva za mirenje bračnih partnera nego godinu prije, a kako kažu, mali broj postupaka mirenje se završi pomirenjem.

Zahtjev za mirenje se podnosi organu starateljstva, odnosno JU Centru za socijalni rad, a postupku mirenja pristupa se prije podnošenja zahtjeva za razvod braka, a odnosi se na supružnike koji imaju zajedničku maloljetnu djecu ili djecu nad kojom je produženo roditeljsko pravo.

"Prošle godine smo imali ukupno 267 zahtjeva za pomirenje, dok ih je 2021. godine bilo 284 ", kažu iz Centra za socijalni rad za "Nezavisne".

Prema ovim podacima vidi se da je došlo do smanjenja broja zahtjeva, a kako dodaju, mali broj pokrenutih postupaka se završi pomirenjem.

"Postupak mirenja se sastoji od ročišta na koji se pozivaju oba supružnika u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka mirenja", objašnjavaju iz Centra za socijalni rad.

Na ročištu će organ starateljstva pokušati da izmiri bračne supružnike, a po potrebi preporučiće im da se obrate u bračno savjetovalište ili u neku drugu ustanovu koja im može biti od pomoći.

"U postupku nadležni organ nastoji da se supružnici sporazume o više pitanja, naročito o zaštiti i vaspitanju zajedničke maloljetne djece i o podjeli zajedničke imovine, a sva ova pitanja se rješavaju vodeći se najboljim interesom djece", zaključuju iz Centra za socijalni rad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije