Banja Luka

Potpisan Memorandum o razumijevanju: Modernizacija javnih usluga u Banjaluci

Potpisan Memorandum o razumijevanju: Modernizacija javnih usluga u Banjaluci
Foto: N.N. | Potpisan Memorandum o razumijevanju: Modernizacija javnih usluga u Banjaluci

BANJALUKA - Memorandum o razumijevanju, kojim je predviđena modernizacija javnih usluga u Banjaluci, potpisali su danas gradonačelnik Igor Radojičić i Stelijana Nedera, rezidentni predstavnik Razvojnog programa UN-a (UNDP) u BiH.

"Ovo će biti uzor za ostale lokalne zajednice, ne samo u BiH, već i regionalno, jer se radi o novoj oblasti koja raste. Zajedno sa UNDP-om ćemo početkom i realizacijom ovog memoranduma postaviti neke nove standarde, a riječ je o oblasti 'pametnih gradova'", naveo je Radojičić.

Podsjetio je da je Banjaluka kao jedan od četiri strateška cilja razvoja usvojena u dokumentu o Strategiji razvoja grada definisala oblast 'pametnih gradova'.

"Ovaj projekat odnosi se na unapređenja i savremena rješenja u više oblasti: administracija, komunalni poslovi, saobraćaj, energetska efikasnost i drugi. Lansiramo prvi poziv privatnim kompanijama, fakultetima, akademskoj zajednici i nevladinim organizacijima da se tokom juna prijave sa idejama i predlože projekte u oblasti doprinosa 'pametnim gradovima' i unapređenju usluga", kazao je Radojičić.

Dodao je da će za grad ovo biti višestruki doprinos, jer će dobiti priliku da u raznim oblastima izvrše unapređenje, kao i za same građane, jer će predstavljati i uzor drugim gradovima kako modernizovati i unaprijediti usluge na platformi "pametnih gradova".

Nedera je kazala da su digitalna transformacija, inovacije i ubrzavanje pozitivnih promjena prioriteti kako u trenutnom, tako i u djelovanju te organizacije u narednih pet godina.

"U gradovima živi sve više i više ljudi, te pokušavamo fokusirati naše napore na urbani razvoj. Oni moraju gledati u budućnost i razmišljati o načinima kako koristiti najbolje dostupne moderne tehnologije, jer svako želi da ima najbolje usluge prevoza, kao i najkvalitetnije javne usluge koje pružaju lokalne administracije", naglasila je Nedera.

UNDP će za ovaj projekat izdvojiti 135.000 dolara, a grad će dodati još deset odsto od ovog iznosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije