Banja Luka

Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule

Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule
Foto: N.N. | Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule

BANJAL/UKA - Ugovor o obnovi Sahat kule potpisan je danas, čime će grad na Vrbasu ponovo dobiti jedan od svojih prepoznatljivih simbola.

Gradonačelnik Igor Radojičić danas je potpisao ugovor o rekonstrukciji Sahat kule sa predstavnicima Muftijstva banjalučkog i Vakufske direkcije.

Radojičić je istakao da je o obnovi ove kule bilo govora i ranije, ali da su neprilike u vezi sa virusom korona odgodile potpisivanje ugovora.

"Potpisivanje ugovora smo imali putem video-konferencije na relaciji Banjaluka - Sarajevo - Ankara. Partneri u ovom poslu su vakufske direkcije koje će finansirati i implementirati projekat, grad koji će projekat pratiti sa svim potrebnim dozvolama i Muftijstvo banjalučko, koje će ovaj projekat pratiti sa svom potrebnom dokumentacijom", objasnio je Radojičić.

Dodao je da je Sahat kula u Banjaluci stajala oko 500 godina, jer je izgrađena u periodu 16. vijeka.

"Kula je s ovim gradom prolazila razne periode, i dobre i loše. Doživjela je oštećenja u zemljotresu 1969. godine, imala je jednu rekonstrukciju i promjenu izgleda u Austrougarskom periodu, te je srušena 1993. godine", kazao je Radojičić.

Naveo je da će se Sahat kula nalaziti na svojoj nekadašnjoj lokaciji pored Ferhat-pašine džamije.

"Ova kula je dio i nacionalnog i kulturnog blaga na ovim prostorima", rekao je Radojičić.

Nusret Abdibegović, muftija banjalučki, rekao je da urbani dio nekog grada ne čine samo njegovi građani, već i objekti, zgrade i istorijsko nasljeđe koje svaki grad ima.

"Vjerujem da ćemo ovim gradu vratiti Sahat kulu, te da će grad vratiti onaj sjaj", rekao je Abdibegović.

Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije BiH, kazao je da je ovo 27. protokol koji su potpisali sa Generalnom direkcijom Vakufa Turske, a u gradu se realizuju dva projekta u saradnji sa Turskom.

"Nakon potpisivanja protokola pristupićemo izradi projekte dokumentacije i dobijanju potrebnih dozvola. Nakon toga pristupamo raspisivanju tendera i početku izgradnje Sahat kule", rekao je Zajimović.

Dodao je da će vrijednost projekta najvjerovatnije biti oko dva ili tri miliona KM, ali da će tačnu vrijednost znati nakon završetka projektne dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije