Banja Luka

Povećan broj napuštenih životinja na banjalučkim ulicama

Povećan broj napuštenih životinja na banjalučkim ulicama
Foto: Ilustracija | Povećan broj napuštenih životinja na banjalučkim ulicama

BANJALUKA - Tokom ljetnih mjeseci povećan je broj napuštenih životinja na ulicama grada, podaci su nadležnih službi.

 

Kako su naveli stručnjaci, sezona godišnjih odmora u velikoj mjeri doprinosi ovoj pojavi, jer ljudi koji nemaju kome povjeriti kućnog ljubimca na čuvanje nerijetko ga ostave na ulici.

Drugi faktor jeste neželjeno potomstvo koje nastaje u slučajevima kada vlasnici izbjegavaju sterilizaciju kućnog ljubimca.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove su rekli da u takvim slučajevima brigu o napuštenim životinjama preuzima, između ostalih, azil za pse na Manjači, koji trenutno brine o 42 napuštena psa.

"Napušteni psi u azilu imaju optimalne uslove u smislu redovne hrane, vode i veterinarske zaštite, te se podvrgavaju testu procjene karaktera i spremaju za udomljavanje. Procedura udomljavanja je pojednostavljena te lica koja imaju želju da udome psa iz azila mogu se javiti Higijeničarskoj službi sa zahtjevom, nakon čega popunjavaju izjavu, a i biraju odgovarajućeg", objašnjavaju u Odjeljenju.

Pojasnili su da se slična procedura sprovodi i kada vlasnici nisu u mogućnosti da vode brigu o ljubimcu te da se i u takvim slučajevima potrebno obratiti Higijeničarskoj službi i sprovesti proceduru zbrinjavanja životinje.

"Ukoliko prethodni vlasnik nije vodio brigu o psu, u azilu se urade čipovanje, sterilizacija, vakcinacija te čišćenje od parazita", kazali su u resornom odjeljenju.

U Gradskoj upravi podsjećaju da svi ljubitelji životinja, umjesto da kupe psa, ljubav mogu pružiti i nekom od pasa iz azila.

"Za sva dodatna pitanja zainteresovani građani mogu se obratiti Higijeničarskoj službi grada Banjaluke na broj: 065/481-366 svakog radnog dana od osam od 16 časova ili u Veterinarsku ambulantu 'Vet centar'", rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije