Banja Luka

Požar u Vrbanji i dalje gori: Mještanin palio njivu pa se vatra proširila

Požar u Vrbanji i dalje gori: Mještanin palio njivu pa se vatra proširila
Foto: Nezavisne novine | Požar u Vrbanji i dalje gori: Mještanin palio njivu pa se vatra proširila

BANJALUKA - Požar koji već danima gori na Vrbanjskim brdima uzrokovao je ljudski faktor, a u njemu je uništeno oko 50 hektara šume.

Kazao je ovo za "Nezavisne" Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva, te istakao da još ne mogu govoriti kolika je šteta.
 
"Opožarena površina je oko 50 hektara, ali imamo različite tipove šuma, te ne možemo još reći kolika je šteta, ali je sigurno velika. Nešto će se osušiti, propasti, izgubiti na prirastu, uništen je podmladak i sva ta prizemna flora", kazao je Stanić. 
 
Kako kaže, kad se požar smiri, formiraće komisiju koja će sve obići te ustanoviti kolika je šteta.
 
Istakao je da je ljudski faktor uzrok ovog požara. 
 
"Koliko znam, jedan mještanin je u petak sređivao njivu te se vatra proširila", kazao je Stanić.
 
On dodaje da su danima ekipe na terenu te da su preko nepristupačnog terena svaki dan bore sa vatrenom stihijom.
 
U gašenje požara juče ujutru se uključio i Helikopterski servis Republike Srpske, a prema riječima Bobana Kusturića, direktora ovog servisa, izbačeno je 20 tona vode, a izvršena su 23 leta.
 
"Helikopter je uzimao vodu iz bazena koji je montirala Republička uprava civilne zaštite. Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske do kasno sinoć gasili su požar u Trebinju, a nakon toga su poletjeli za Banjaluku i u 5.50 nastavili sa gašenjem požara sjeverno od Vrbanje", kazao je Kusturić za "Nezavisne".
 
On je kazao da se izvlači maksimum iz ljudi i helikoptera, te da na brdima više nema otvorenog plamena, ali da će pratiti situaciju i reagovati ukoliko bude trebalo.
 
Podsjećamo, požar u ovom naselju je već nekoliko dana aktivan, ali na svu sreću nije ugrožavao ljudske živote i imovinu mještana Vrbanje, ali se dim osjećao u ovom i okolnim naseljima. Banjalučki vatrogasci od subote gase požar na Vrbanjskim brdima uz podršku ekipa Šumskog gazdinstva i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrbanja, a  požar je sve vrijeme pod kontrolom.

Malinić: Ljudski faktor uzrok u većini paljevina 

Vatrogasci dnevno imaju tri-četiri intervencije, a iako je u ljetnom periodu zabranjeno paljenje vatre, u većini slučajeva za nastanak požara je odgovoran ljudski faktor, rekao je Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade.
 
Malinić je rekao da vatrogasci na godišnjem nivou imaju oko 1.000 intervencija, te da su u prvoj polovini ove godine intervenisali 670 puta.
Istakao je da paljenje vatre po sušnom i toplom vremenu ugrožava imovinu i ljudske živote, a visoka temperatura utiče na brzo nastajanje i širenje vatrene stihije.
 
"Paljenje rastinja, trave i korova zakon je definisao kao kontrolisano spaljivanje, tako da smo svjedoci da to velika većina ne može ili neće da kontroliše", istakao je Malinić te dodao da je u slučaju kontrolisanog spaljivanja neophodno preduzeti sve mjere da bi područje na kojem se pali vatra bilo obezbijeđeno.
 
Napomenuo je da kazne za nesavjesno ponašanje i nepoštovanje propisa i zakona za fizička lica iznose 1.000 KM. 
 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije