Banja Luka

Praksa za 34 studenta u banjalučkim preduzećima i ustanovama

Praksa za 34 studenta u banjalučkim preduzećima i ustanovama
Foto: N.N. | Praksa za 34 studenta u banjalučkim preduzećima i ustanovama
Marija Gajić

BANJALUKA - Protokolom o studentskoj praksi predviđeno je da 34 studenta u ovoj akademskoj godini volontiraju ili stažiraju u Gradskoj upravi ili gradskim ustanovama i preduzećima, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je s Radoslavom Gajaninom, v.d. rektorom Univerziteta u Banjaluci, potpisao protokol o studentskoj praksi, koji je proizašao iz memoranduma o saradnji grada i Univerziteta potpisanog u maju 2017.

"Ovo je samo jedan od akata koji slijede na konkretnoj razradi naših pojedinačnih elemenata saradnje. Nadam se da će studenti za vrijeme koje provedu u Gradskoj upravi ili gradskim preduzećima steći određena praktična znanja, a sa druge strane za sve naše službe njihovo učešće može doprinijeti da se pojedini poslovi ili projekti na bolji ili inovativniji način odvijaju", kazao je Radojičić.

Dodao je da je ovo jedan od načina saradnje grada i Univerziteta.

"Dodijelili smo prostor i zemljište Poljoprivrednom fakultetu za proizvodnju organske hrane. S Arhitektonsko-građevinsko-geodetskim fakultetom sarađujemo po više linija i oni su uključeni u pripremu urbanističkog plana grada i u restauraciju Banskog dvora", objasnio je Radojičić.

Dodao je da im je u svim događajima i svečanostima nezaobilazan partner Akademija umjetnosti, a ETF-u, koji je aplicirao za međunarodni projekat "Pametnih gradova", grad je dao saglasnost za učešće u projektu i sufinansiranje ako projekat bude prihvaćen.

Gajanin je kazao da će ovaj sporazum omogućiti da studenti svoja stečena znanja na Univrezitetu primijene u praksi.

"Konkursne procedure za odabir studenata sprovešće Univerzitet u narednih dvadesetak dana. Najboljim studentima biće pružena prilika da se, na neki način, predstave institucijama na nivou grada", kaže Gajanin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije