Banja Luka

Pravobranilaštvo RS isključilo grad Banjaluku iz postupka

Pravobranilaštvo RS isključilo grad Banjaluku iz postupka
Foto: N.N. | Pravobranilaštvo RS isključilo grad Banjaluku iz postupka

BANJALUKA - Loša komunikacija između grada Banjaluka i Pravobranilaštva RS u Banjaluci dovela je do isključivanja grada iz postupka u slučaju "Naš dom" i "Građa", čime je dotadašnja imovina grada privatizovana.

Rekli su ovo u petak svjedoci odbrane Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, njegov prethodnik Slobodan Gavranović i Nataša Vukmirović, šef Odsjeka za pravne poslove i propise u Gradskoj upravi Banjaluka, na suđenju nekadašnjim funkcionerima i radnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) u Okružnom sudu, koje terete za milionske malverzacije na štetu grada Banjaluke.

Radojičić je rekao da je grad Banjaluka trebalo da bude učesnik u postupku "Naš dom", ali  da grad nije bio obaviješten o rješenju kojim je gradska imovina dodijeljenja preduzeću "Naš dom", te da nije učestvovao ni u drugostepenom postupku u tom slučaju.

On je dodao da je Pravobranilaštvo RS u Banjaluci trebalo da obavijesti grad o tom rješenju, ali da to nije učinilo.

U ovom predmetu optuženi su Aleksandar Deurić, bivši pomoćnik direktora u RUGIPP-u, Dragan Grulović, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPP-u, te radnice Doris Kremenović i Željka Milinković, koje terete da su grad Banjaluku oštetili za oko 7,43 miliona KM.

Radojičić je objasnio da ga je predmet "Naš dom" dočekao na stolu čim je preuzeo mjesto gradonačelnika, te da su imali poteškoća u komunikaciji sa Pravobranilaštvom u vezi s privatizacijom javne imovine.

"Pravobranilaštvo je zastupalo grad koji je učestvovao u prvostepenom postupku. Za drugostepeno rješenje u predmetu 'Naš dom' saznali smo tek kada je to preduzeće tražilo da mu se ustupi objekat. Grad je upotrijebio sve pravne lijekove da nađe rješenje da zaštiti svoju imovinu", kazao je Radojičić.

Istakao je da smatra da je imovina u predmetima "Naš dom" i "Građa" gradska.

Dodao je da su se zbog poteškoća u radu sa Pravobranilaštvom RS u Banjaluci obratili pismom i Ministarstvu pravde RS.

Vukmirovićeva je rekla da je grad u tim predmetima imao dobru saradnju sa Pravobranilaštvom RS u Banjaluci do septembra 2016, kada je grad isključen iz postupka.

"Loša komunikacija je nastala kada je za šefa u Pravobranilaštvu postavljen Mirko Stojčinović. Nismo bili zvanično obaviješteni da neće da nas zastupaju, već smo samo isključeni iz postupaka", rekla je Vukmirovićeva.

Gavranović je  rekao da se sjeća da ih Pravobranilaštvo nije obavijestilo o rješenju RUGIPP-a kojim je gradska imovina privatizovana u slučaju "Naš dom".

"U prvostepenom postupku zastupalo nas je Pravobranilaštvo, s kojim smo imali relativno dobru saradnju. Nakon prvostepenog rješenja kojim se imovina daje preduzeću 'Naš dom' grad i Pravobranilaštvo su se složili da na to treba uložiti žalbu. Poslije toga nismo obavještavani o tom slučaju", rekao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije