Banja Luka

Pred sudom ugovor o zajmu između švajcarske firme i "Stočara"

Pred sudom ugovor o zajmu između švajcarske firme i "Stočara"
Foto: N.N. | Pred sudom ugovor o zajmu između švajcarske firme i "Stočara"
N.N.

BANJALUKA - Republika Srpska i grad Banjaluka sudskim putem pokušavaju da ponište ugovor o pozajmici između preduzeća "Kreis-industriehandel/vermittlung AG" iz Švajcarske i "Stočar" Banjaluka, koji je obezbijeđen hipotekom na nekretnimama u vlasništvu RS.

Vrijednost ovog spora je 1.678.475 КM, a krajem marta trebalo je da bude održano pripremno ročište, ali je ono odgođeno jer se nije pojavio predstavnik firme iz Švajcarske.

Inače, firma "Kreis", u vlasništvu Ilije Sirovine, najveći je pojedinačni akcionar "Stočara", kojem je dala spornu pozajmicu.

Ova firma donedavno je bila i vlasnik banjalučke "Vitaminke".

U Pravobranilaštvu RS rekli su da su zajedno sa gradom Banjaluka 18. maja prošle godine podnijeli tužbu pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci protiv prvotuženog "Kreis-industriehandel/vermittlung AG" i drugotuženog "Stočara", a s ciljem utvrđivanja ništavosti ugovora o pozajmici novčanih sredstava zaključenog između ova dva preduzeća.

"U preostalom dijelu tužbenog zahtjeva Pravobranilaštvo RS smatra da je ugovor o zajmu sa zasnivanjem založnog prava na nekretninama nezakonit, jer su one u svojini Republike Srpske", kazali su u Pravobranilaštvu.

U Okružnom privrednom sudu naveli su da su na zakazano ročište došli predstavnik Pravobranilaštva RS i zakonski zastupnik "Stočara", dok se predstavnik švajcarske firme, kojem je poziv upućen diplomatskim putem posredstvom Ministarstva pravde BiH, nije pojavio te je ročište odgođeno za maj.

(Capital)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije