Banja Luka

"Predah" otvara vrata 19. decembra

"Predah" otvara vrata 19. decembra
Foto: N.N. | "Predah" otvara vrata 19. decembra

BANJALUKA - "Predah", u sklopu Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", trebalo bi da bude otvoren na dan ove ustanove - Svetog Nikolu, odnosno 19. decembra, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma.

"Predah" će obuhvatati prostor za djecu s poteškoćama u razvoju i invaliditetom koju će roditelji moći da dovedu u Dom na dnevni boravak i planiran je transformacijom Doma i podizanjem kvaliteta usluga u ovoj ustanovi.

Otvaranje će biti omogućeno zahvaljujući sredstvima koja će uplatiti Vlada RS.

"Kapacitet prostora u sklopu Doma koji bi bio renoviran i opremljen u uslugu 'Predah' je za 15 mladih do 26 godina", naglasio je Kajkut.

Vlada Republike Srpske je u četvrtak donijela Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, za period od 1. jula do 30. septembra u iznosu od 125.000 KM.

"Odobrena sredstva biće doznačena Javnoj ustanovi Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja 'Rada Vranješević', na ime finansiranja projekta pod nazivom 'Podizanje kvaliteta pružanja stručnih usluga u institucijama za djecu bez roditeljskog staranja'", navodi se u saopštenju Vlade RS.

Prema riječima Kajkuta, ovaj iznos koji je Vlada RS dodijelila ustanovi biće utrošen za transformaciju usluga "Predah" i prihvatilišta za djecu u skitnji.

"Početkom godine smo dobili od Vlade RS 500.000 KM koje će biti dodijeljene u četiri kvartala od 125.000 KM i ovo je treći iznos koji smo dobili. Očekujemo da ćemo nakon dobijenog zadnjeg kvartala imati sredstva i za izgradnju i opremanje prihvatilišta", pojasnio je Kajkut.

On je istakao da će se prilagođavati potrebama na terenu, te ako bude većih potreba za boravkom mladih razmišljaće se i o proširenju.

"Roditelji će moći ostaviti djecu na kraći period, ili čak da prenoće, ili možda na nekoliko dana. Usluga će pomoći roditeljima djece koja su u toj kategoriji", naveo je Kajkut za "Nezavisne".

Istakao je da će inicirati sastanak sa nevladinim organizacijama koje se bave djecom iz ove kategorije, ali i Centrom za socijalni rad, kako bi oni mogli da ih upućuju na smještaj u Dom.

"Planiran je jedan stan od 220 kvadratnih metara, koji će biti podijeljen u četiri velike sobe, dnevni boravak i jednu garsonjeru. Biće tri kreveta u jednoj sobi, odnosno maksimalno do 15 mladih. Čim sredstva budu prebačena na račun Doma, mi krećemo u tendersku proceduru i započećemo s ovim projektom", rekao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije