Banja Luka

Predstavljena "Decenija uspona" Gradske uprave Banjaluka

Predstavljena "Decenija uspona" Gradske uprave Banjaluka
Foto: Nemanja Vukojević | Predstavljena "Decenija uspona" Gradske uprave Banjaluka

BANJALUKA - "Decenija uspona" Banjaluke za narednih 10 godina predstavljena je večeras u atrijumu Gradske uprave.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da je želja bila da zajedno sa novinarima, urednicima i ostalim zvanicama proslavi ovaj važan jubilej.

"Stalo nam je da prezentujemo neke stvari i projekte u narednom periodu. Ono što nam je važno jeste da je naš neki slogan koji će nas krasiti narednih godina 'Decenija uspona'", naveo je Stanivuković.

Dodao je da će Banjaluka definitivno ići prema naprijed.

"Sve što budemo radili biće u znaku 'Decenije uspona'. Važno je reći da smo ovih dana obilježili i 90 godina zgrade Gradske uprave. Naša ambicija i dužnost je da ovo bude zlatno doba grada", kazao je Stanivuković.

Jedan od ciljeva je, kako kaže Stanivuković, da se potpuno izmijeni centar grada.

"Moguće je da do kraja godine dobijemo idejno rješenje užeg centra grada kako bi dobili jedan veliki kružni tok, biciklističke staze, trotoare i ostalo. Banjaluka ne smije da ostane na jednom centru grada. Plan je da napravimo novi ambijent kod 'Akvane', i to novi trg, nove sadržaje, zadržimo vodenu površinu i svo zelenilo tamo", objasnio je Stanivuković.

Istakao je da je u narednim godinama planirana gradnja i novog velikog šetališta u gradu, takozvani kej, koji bi se prostirao od novog gradskog parka, pa sve do Gradskog mosta.

" Za 20, 30, ili 50 godina svi će znati zašto postavljamo temelje novog gradskog parka koji će biti centralni gradski park, te zašto je to toliko važno.Takođe, uskoro dobijamo sredstva za početak gradnje škole u Adi i mosta u Česmi. Na Laušu niče i novi sportski kompleks. Radimo i idemo u pravcu da razvijamo različite ideje, preduzetništvo, ekologiju. Ovo će biti decenija humane, slobodne Banjaluke. Ušli smo u deceniju ušteda, transparentnosti. Ovo će takođe biti decenija prihoda kojih trenutno imamo 27 miliona KM. Idemo prema naprijed, ali vučemo nostalgiju onih elemenata koji su bitni za Banjaluku. Potrebno je mnogo mudrosti i svijesti da svi projekti koji su započeti budu realizovani", naglasio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, ova gradska administracija neće odustati od mosta u Docu koji je prethodna započela, te konceptne dvorane, ali da očekuju i podršku Vlade RS.

"U 'Deceniji uspona' očekujemo da svako selo dobije vodu, put, kanalizaciju", rekao je Stanivuković.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, navela je da Gradska uprava za nju nije radno mjesto, već inspiracija i motiv.

"Većina nas je došla iz svijeta aktivizma i godinama smo se borili da dođemo ovdje. Ja ću otići odavde, ali želim da iza sebe ostavim svoja djela. Želimo da budemo primjer drugim lokalnim zajednicama", kazala je Savić Banjac.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, istakao je da ova gradska administracija u svom radu primjenjuje racionalnost i uštede.

"Vizija je da Banjaluka bude ugodan i zdrav grad za život naših građana. Jedan od projekata u narednim godinama jeste prečišćavanje otpadnih voda i zbrinjavanje krupnog otpada. Neophodno je da uložimo mnogo novca kako bi očistili Vrbas. Za ovo je potrebno 100 miliona KM, s tim da su to stari podaci i više će koštati. Mogu reći da će na narednoj sjednici Skupštine grada jedna od tačaka biti davanje saglasnosti na sporazum da dobijemo milion KM, te vidimo šta je to potrebno uraditi da bi se ovo započelo. Želimo biti iskreni i vidjeti gdje smo sada. Banjaluka takođe treba bolje grijanje. Imamo viziju kako da riješimo ovaj problem. Započećemo projekat sanacije distributivne mreže na ljeto naredne godine, te upostavljanje informativnog sistema koji će upravljati sustemom grijanja kako građani ne bi imali prekide. U početnoj fazi ovo bi trebalo koštati oko 10 miliona KM", zaključio je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije