Banja Luka

Pratite nas na Google news

Predstavljena banjalučka kandidatura za EPK 2024.

Predstavljena banjalučka kandidatura za EPK 2024.
Foto: N.N. | Predstavljena banjalučka kandidatura za EPK 2024.
N.N.

​BANJALUKA - Tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, zajedno sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, predstavio je jutros Evropskoj komisiji banjalučku kandidaturu.

U finalu prestižnog takmičenja, Banjaluka nastupa pod sloganom "Suprotnosti se privlače". Nakon Banjeluke, danas će se predstaviti preostali finalisti – Mostar i norveški Bodo.

Pobjednik se dobija zbirom glasova, a ocjenjuje se na osnovu aplikacije, prezentacije, odgovora na pitanja, a u obzir se uzima i posjeta članova EK svakom od gradova.

Pobjednik izbora će biti poznat u srijedu oko podneva.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je nakon prezentacije da su oko 30 minuta predstavljali aplikaciju, te da su skoro tri sata odgovarali na razna pitanja.

"Odogovarali smo na sve i svašta. Najmanji broj pitanja odnosio se na kulturu, više se odnosilo na odnose u BiH, na ratna i postratna događanja, tako da je jutro bilo vrlo naporno", rekao je Radojičić.

Očekuje najbolje, jer su sve odradili kako je i planirano.

Dvije i po godine je rađeno na pripremi kandidature i riječ je o zaista obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi, zapravo, trebalo da budu osnova aplikacije.

U protekla dva dana obavljane su posljednje pripreme pred put u Brisel, a svi koji su zainteresovani, moći će u direktnom prenosu da prate proglašenje Evropske prestonice kulture za 2024. godinu.

Naime, prenos će biti obezbijeđen na zvaničnoj Facebook stranici Grada Banjaluke, a zahvaljujući stranici Cretive Europe.

Prenos će početi u srijedu, 25. septembra, u 11.30 časova.

Najčitanije