Banja Luka

Predstavljen novi klub odbornika u Skupštini Grada banjaluka

Predstavljen novi klub odbornika u Skupštini Grada banjaluka
Foto: Srna | Predstavljena novi klub odbornika u Skupštini Grada banjaluka
Srna

BANJALUKA - U Banjaluci je danas predstavljen Klub odbornika u Skupštini grada "Sloboda" kojeg čine bivši član DNS-a Budimir Balaban, te bivši odbornici ove stranke Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović, kao i do sada nezavisni odbornik Milenko Jaćimović.

Šef Kluba je Jaćimović, a njegov zamjenik Šibarević.

Balaban je na konferenciji za novinare rekao da očekuje, a ima i obećanja nekih odbornika da će se u vrlo kratkom vremenu pridružiti novom Klubu.

"Očekujemo da u Klubu imamo od sedam do devet odbornika u skorije vrijeme", naglasio je Balaban i poručio da će ovaj klub pažljivo oslušnuti situaciju kada je riječ o izborima 2018. godine, te da je rano govoriti u kom obliku će u njima učestvovati, iako je sigurno da će učestvovati.

On smatra da bi dosta odbornika u Skupštini grada bilo ponosno da može biti sa njima, ali iz nekih razloga još imaju zadršku.

"Nemamo ambiciju da napravimo prekrupnu stvar, već mrvicu koja će brzo prerasti u grudvu, a grudva zna biti jako nezgodna", rekao je Balaban i ocijenio da se u Banjaluci dešavaju turbulencije na političkoj sceni, navodeći kako je ponosan što su se opredijelili da budu učesnici u tim promjenama.

On je poručio da Klub "Sloboda" ne želi da bude ni pozicija, ni opozicija, već će zastupati praktične, javne politike i javne interese, koje će realizovati zajedno sa građanima.

"Ne prihvatamo podjelu, već predstavljamo građane. Mi smo nova pozicija - pozicija građana. Nećemo kritikovati da bismo kritikovali, niti podržavati da bi nešto slijepo izglasali", poručio je Balaban.

On je rekao da se ovaj klub odlučio da ostane vjeran javnim politikama i interesu, zbog čega su morali da se raziđu od "tog uskog stranačkog okvira koji ne dozvoljava i u kojem nema mjesta ni za one koji hoće da budu slobodni ni za građane".

Balaban je poručio da će Klub intenzivno raditi na razvoju građanskog aktivizma, te će kao slobodni ljudi slobodno nastupati u Skupštini.

"Neće nas zanimati od koga potiču dobra rješenja, već ćemo ih nezavisno od toga podržavati", dodao je Balaban.

Prema njegovim riječima, Klub će se zalagati za konkurentnost i nova radna mjesta boljom raspodjelom i manjom administracijom, više investicija i manje birokratije, veći budžet, aktivnu socijalnu politiku, vrtiće za svako dijete, više sredstava za razvoj sela, jačanje mjesnih zajednica i jači uticaj građana, te sport i rekreaciju.

Jaćimović je naveo da je opozicija u gradu razbijena, a građani moraju imati alternativu.

Šibarević je rekao da su odbornici napustili DNS jer nisu mogli širiti mjesne odbore, te da stranački izbori nisu provedeni na regularan način.

Vukajlović je istakao da građani moraju osjetiti da zajedno sa ovim klubom mogu mijenjati stvari i riješavati probleme.

Vladajuća koalicija u Skupštini grada Banjaluka predložila je danas da za novog predsjednika lokalnog parlamenta bude izabran nezavisni odbornik Zoran Talić.

Kako je planirano, Talić bi trebalo da bude izabran na ovu funkciju na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada.

Na istoj sjednici bi, na prijedlog odbornika vladajuće koalicije, trebalo da bude smijenjen dosadašnji predsjednik lokalnog parlamenta Budimir Balaban, koji je ovih dana napustio Demokratski narodni savez (DNS), zajedno sa odbornicima Stojanom Vukajlovićem i Nenadom Šibarevićem.

U obrazloženju za smjenu Balabana, koji je potpisalo 18 odbornika, navedeno je da on više ne uživa povjerenje vladajuće koalicije, koju čine SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska i odbornik nacionalnih manjina Saša Čudić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije