Banja Luka

Preduzetnički centar daje šansu nezaposlenim ženama sa dobrim poslovnim idejama

Preduzetnički centar daje šansu nezaposlenim ženama sa dobrim poslovnim idejama
Foto: Pixabay | Preduzetnički centar daje šansu nezaposlenim ženama sa dobrim poslovnim idejama

"Uvjereni smo da ima mnogo žena u Banjaluci koje imaju kvalitetne ideje za posao i mi smo tu da im pomognemo i podržimo njihove projekte", kazao je za "Nezavisne" Nebojša Drinić, idejni tvorac i inicijator osnivanja Preduzetničkog centra.

Naime, marginalne grupe stanovništva koje do sada nisu imale šansu da prezentuju svoje poslovne ideje sada su to dobile, i to na osnovu javnog poziva Preduzetničkog centra koji se prvi put ikad odnosi na žene, i to nezaposlene žene.

"Podrška grada će se ogledati u dodjeli sredstava za poslovnu ideju u iznosu između 8.000 i 10.000 KM", kazao je Drinić, dodavši da je gradu namjera da pruži šansu onima koji do sada nisu imali način da prezentuju svoje poslovne ideje.

"U fokusu su nam žene koje su nezaposlene i koje su iz nekog razloga na margini društva", ističe Drinić.

Preduzetnički centar, čiji je Drinić idejni tvorac, uskoro će proslaviti godinu postojanja, u kojoj je ostvario značajne rezultate.

"Već smo sproveli izuzetno značajan javni poziv putem kojeg su dodijeljene subvencije u iznosu od 1,2 miliona KM za više od 150 privrednih subjekata", naveo je Drinić.

On je dodao da se na javni poziv prijavio znatno veći broj aplikanata u odnosu na prethodne godine, što je najbolji pokazatelj da je Preduzetnički centar uradio veliki posao, te da se preduzetnicima vratila nada da će njihov projekat biti vrednovan na pravi način. Kako dodaje, pažnju preduzetnika zasigurno je privukla visina subvencije jer, umjesto dosadašnjih maksimalnih 5.000 KM, sada je, u zavisnosti od projekta, bilo moguće dobiti subvencije od 15.000 do 30.000 KM.

Javni poziv za dodjelu sredstava iz Fonda za razvoj poslovanja marginalizovanih žena otvoren je do 30. novembra, a podsjećamo da se na javni poziv mogu prijaviti, pojedinačno ili kao dio tima, nezaposlene žene koje prvi put pokreću vlastiti posao u određenoj djelatnosti na području grada, žene žrtve nasilja, samohrane majke mlađe od 35 godina, žene sa invaliditetom ili sa djetetom sa invaliditetom, žene iz ruralnih područja.

Kako su za "Nezavisne" kazali iz Fondacije "Udružene žene" iz Banjaluke, pozitivno su iznenađeni raspisivanjem ovog poziva. "Susrećemo se sa svim kategorijama žena koje su naznačene ovim pozivom. Ovdje ima mnogo nezaposlenih žena kojima je ova vrsta pomoći od velikog značaja", kazali su iz Fondacije.

Dodaju da je i iznos izdvojen za ove namjene zadovoljavajući, te da su ova sredstva i više nego dovoljna.

"Važna je i edukacija žena, i to naročito u pisanju projekata. Veoma je pohvalno što će se raditi finansijski plan i marketing plan, jer je bitno da ih edukuju kako svoje proizvode da plasiraju dalje", ističu oni.

Ranka Vojnović, članica Udruženje žena "Bubamara", kazala je za "Nezavisne" da afirmacija ženskog preduzetništva nije pomoć samo jednoj ženi, jer njen uspjeh ima odraz i na druge žene iz okruženja, i to na način da ih ohrabri.

"Mnogo je žena koje iz hobija rade fantastične stvari, ali nemaju hrabrosti da to predstave javnosti", kazala je Vojnovićeva.

Prema njenim riječima, drugi značaj ovog i sličnih projekata je poboljšanje finansijske situacije žene, što se dalje odražava na cijelu porodicu.

"Često su žene marginalizovane, bez obzira na to o kojoj kategoriji se radi. One posjeduju razne vještine, od izrade tradicionalnih predmeta do savremenih poslova, ali nemaju potrebnu podršku i finansijska sredstva da same zakorače u poslovni svijet", kazala je ona.

Dodaje da ovakvih projekata treba da bude što više, jer je svaki početak težak, a ženama su često potrebna sredstva za nabavku opreme, alata, repromaterijala ili u poljoprivredi nabavka plastenika, životinja, sadnica ili košnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije