Banja Luka

Prelaze u druge škole zbog produženog boravka

Prelaze u druge škole zbog produženog boravka
Prelaze u druge škole zbog produženog boravka

Iako u po­je­di­nim osno­vnim ško­la­ma pos­to­ji ogro­mna po­tre­ba za uvo­đe­njem pro­du­že­nog bo­rav­ka, ni od na­re­dne škol­ske go­di­ne ni u je­dnoj dru­goj, osim u oni­ma u ko­ji­ma već pos­to­ji, ne­će bi­ti or­ga­ni­zo­van ovaj vid po­mo­ći za­po­sle­nim ro­di­te­lji­ma, pot­vrđe­no je u Mi­nis­tar­stvu pros­vje­te i kul­tu­re RS.

Na po­dru­čju gra­da ima 30 ško­la, od ko­jih 19 ima pro­du­že­ni bo­ra­vak, a za na­re­dnu škol­sku go­di­nu, ka­ko su na­ve­li, ne­ma no­vih zah­tje­va za nji­ho­vo pro­ši­re­nje.

"Pos­to­ji ve­li­ka po­tre­ba za uvo­đe­njem pro­du­že­nog bo­rav­ka u na­šu ško­lu. Ra­di­mo u tri smje­ne, a uče­ni­ci nam pre­la­ze u dru­ge ško­le ko­je ima­ju pro­du­že­ni bo­ra­vak", re­kla je Ve­sna Ba­njac, di­re­ktorica Osno­vne ško­le "Mi­loš Crnjan­ski" u na­se­lju Pe­tri­će­vac.

Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, u pla­nu je pro­ši­re­nje škol­skog obje­kta, či­me bi se pos­ti­gli uslo­vi za uvo­đe­nje pro­du­že­nog bo­rav­ka u ovu ško­lu, što se oče­ku­je tek za dvi­je ili tri go­di­ne.

"Imam ve­li­ki pro­blem u se­dmi­ci ka­da i su­prug i ja ra­di­mo dru­gu smje­nu. Ne­ma­mo gdje da os­ta­vi­mo di­je­te pa se sna­la­zi­mo ka­ko zna­mo", is­ta­kla je maj­ka dje­voj­či­ce koja po­ha­đa je­dnu od ško­la u ko­jima još ni­je or­ga­ni­zo­van pro­du­že­ni bo­ra­vak, iako, ka­ko na­gla­ša­va, za to pos­to­ji re­al­na po­tre­ba.

Du­šan Miš­lje­no­vić, biv­ši pred­sje­dnik Akti­va di­re­kto­ra osno­vnih ško­la, po­ja­snio je da sva­ka ško­la pri­li­kom upi­sa prva­či­ća pra­vi ela­bo­rat ako pos­to­ji in­te­res za uvo­đe­nje pro­du­že­nog bo­rav­ka i po­dno­si zah­tjev Mi­nis­tar­stvu pros­vje­te i kul­tu­re RS.

"Ako ško­la ima uslo­ve, što po­dra­zu­mi­je­va pos­to­ja­nje ade­kva­tnog pros­to­ra i na­mje­šta­ja, Mi­nis­tar­stvo naj­češ­će odo­bra­va zah­tjev", re­kao je Miš­lje­no­vić.

Do­dao je da ško­le čes­to or­ga­ni­zu­ju an­ke­te i raz­go­vo­re s ro­di­te­lji­ma i da na taj na­čin do­la­ze do in­for­ma­ci­ja o po­tre­ba­ma za uvo­đe­nje pro­du­že­nog bo­rav­ka i ju­tar­njeg čuvanja.

"Pro­du­že­ni bo­ra­vak nam mno­go zna­či. Su­pru­ga i ja smo naj­če­će za­uze­ti u po­po­dne­vnim ča­so­vi­ma i ne znam ka­ko bi se sna­šli da ne­ma pro­du­že­nog bo­rav­ka", ka­že otac je­dnog prva­či­ća.

Ra­de Kre­celj, di­re­ktor Osno­vne ško­le "Bo­ri­sav Stan­ko­vić", is­ti­če da je to  naj­po­zi­ti­vni­ja stvar ko­ja se de­si­la ka­da je osno­vno obra­zo­va­nje u pi­ta­nju.

Sma­tra da sva­ka grad­ska ško­la ko­ja ima uslo­ve tre­ba da ima pro­du­že­ni bo­ra­vak.

"Na­ša ško­la je me­đu prvi­ma uve­la pro­du­že­ni bo­ra­vak i ni­je­dan ro­di­telj od prvog do pe­tog ra­zre­da ni­je ga us­kra­tio svom dje­te­tu", po­ja­snio je Kre­celj.

Do­dao je da ne­ke ško­le ne­ma­ju pro­du­že­ni bo­ra­vak zbog ne­dos­tat­ka pros­to­ra, me­đu ko­ji­ma je i OŠ "Bran­ko Ra­di­če­vić" u na­se­lju Star­če­vi­ca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije