Banja Luka

Pratite nas na Google news

Premalo jedno vozilo "In taksija"

Premalo jedno vozilo "In taksija"
Foto: N.N. | Premalo jedno vozilo "In taksija"
Bojana Kljajić

​BANJALUKA - Jedno vozilo javnog prevoza za osobe s invaliditetom u gradu "In taksi" nije dovoljno jer je ono često zauzeto kada ga korisnici pozovu, kazala je Tanja Mandić-Ðokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom "Nika".

U Humanitarnoj organizaciji "Partner" ističu da je u gradu potreban veći broj taksija koji su prilagođeni osobama s invaliditetom i koji bi im bili dostupni kada im je potrebno.

"Ovaj vid prevoza koji nam pruža 'In taksi' funkcioniše kao ugovoreni prevoz. Korisnici kada žele usluge ovog taksija, moraju da ga nazovu dan ili nekoliko sati prije, te da provjere da li je slobodan u terminu kada im je potreban", objasnili su u ovoj organizaciji.

Prema njihovim riječima, kada bi postojao veći broj taksi vozila namijenjenih osobama s invaliditetom, to bi im omogućilo veću uključenost u društvene događaje.

U Gradskoj upravi su rekli da trenutno nije u planu da se uvede još jedno ovakvo vozilo.

"Na snazi je okvirni sporazum, prema kojem je za ove namjene u funkciji jedno vozilo. Ovaj sporazum važi do polovine 2020. godine", rekli su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kazali su da su u okviru projekta "Banjaluka inkluzivna zajednica" održali niz sastanaka na temu poboljšanja uslova korištenja prevoza za osobe s invaliditetom.

"Sastanak je održan s predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom, taksi prevoznicima i preduzećima koja obavljaju javni prevoz u gradu, kako bi unaprijedili prevoz za osobe s invaliditetom", rekli su u ovom odjeljenju.

Uslugu za prevoz osoba s invaliditetom na principu taksi prevoza pod nazivom "In taksi" Gradska uprava je uvela 2016. godine.

Prvobitno je prevoz obavljan dvokratno, nakon toga je došlo do promjene, tako da je trenutno ovo vozilo na raspolaganju osobama s invaliditetom u periodu od sedam do 22 časa.

Ovu uslugu mogu da koriste osobe s invaliditetom koje su na spisku Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka. Uslugu jednim dijelom sufinansira grad, i to start vožnje u iznosu od 2,70 KM i po kilometru 1,80 KM, a osoba s invaliditetom plaća 30 feninga start vožnje i 40 feninga po kilometru. Prevoz se obavlja vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije