Banja Luka

Presuda u korist "Eko toplana": Građani dužni da plate korišteno grijanje

Presuda u korist "Eko toplana": Građani dužni da plate korišteno grijanje
Foto: N.N. | Presuda u korist “Eko toplana: Građani dužni da plate korišteno grijanje

BANJALUKA - Korisnici usluga "Eko toplana" Banjaluka koji su koristili isporučenu toplotnu energiju dužni su je i plaćati bez obzira na nepostojanje ugovora u pisanoj formi.

Dokaz za to je i posljednja pravosnažna presuda Okružnog suda u Banjaluci od 2. septembra ove godine, koja je samo jedna u nizu pravosnažnih presuda u korist "Eko toplana" Banjaluka.

Iz "Eko toplana" su, komentarišući ovu presudu, rekli da se radi o slučaju potrošača nastanjenog u Ulici Desanke Maksimović, koji je u postupku osporavao obligacioni odnos jer s "Eko toplanama" nije imao potpisan ugovor o isporuci toplotne energije.

"Okružni sud u Banjaluci jasno je utvrdio da je potrošač u momentu preuzimanja komunalne djelatnosti od strane 'Eko toplana' 1. februara 2018. godine kao korisnik bio priključen na sistem daljinskog grijanja i koristio usluge grijanja", kazali su iz "Eko toplana".

Dodaju da su "Eko toplane" sve do momenta isključenja korisnika sa mreže, u skladu sa Odlukom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije, koju je usvojila Skupština grada Banjaluka, isporučivale toplotnu energiju i zakonito ispostavljale račune za izvršenu uslugu.

"Odlukom Okružnog suda u Banjaluci uvažena je žalba 'Eko toplana' Banjaluka, čime je tužba korisnika odbačena, a pravosnažna presuda donesena u korist 'Eko toplana'", ističu u ovom preduzeću.

Kako su pojasnili, ova presuda još jednom potvrđuje da je određeni broj korisnika postao žrtva zlonamjernih dezinformacija koje su se pojavile u početku rada "Eko toplana", zbog čega su se bez potrebe upustili u sudske postupke i na kraju imali bespotrebne dodatne troškove.

"Podatak da u Banjaluci trenutno više od 97 odsto korisnika plaća račune za grijanje dovoljno pokazuje da je ogromna većina naših korisnika svjesna svojih prava i obaveza, na čemu im i ovaj put najsrdačnije zahvaljujemo, jer zahvaljujući tome već četiri godine u Banjaluci imamo samoodrživ i funkcionalan sistem daljinskog grijanja. Svjesni činjenice da još u našem gradu postoje korisnici koji zbog dotrajale mreže imaju određenih problema sa grijanjem, nastojimo da iz godine u godinu kvalitet grijanja dignemo na viši nivo, ali i apelujemo na nadležne da se problem dotrajale mreže dugoročno riješi", zaključuju iz "Eko toplana".

Darija Mirnić Majstorović, advokatica koja zastupa ovo preduzeće, kazala je da je Okružni sud još jednom presudio u korist "Eko toplane" te da je ovo samo posljednja odluka u nizu kada se radi o pravima i obavezama davaoca usluge i korisnika usluge daljinskog grijanja u Banjaluci.

"Za korisnike i pravničku zajednicu je ova informacija od značaja u smislu jasnog razlikovanja kada je u sporovima s 'Eko toplanama' Banjaluka potrebno i korisno zaštititi prava pred sudovima, a kada su u pitanju dezinformacije koje samo dovode do nepotrebnih sudskih postupaka i troškova", kazala je Mirnić Majstorovićeva.

Dodaje da je sudska praksa po pitanju obligacionog odnosa, postojanja ugovora, prava potrošača, priključenja i isključenja na mrežu potvrđena.

"Apsolutni uspjeh 'Eko toplana' Banjaluka od gotovo 100 odsto pred drugostepenim sudovima u Banjaluci doveo je do toga da je potpuno jasno na koji način tumačiti zakonske i podzakonske propise iz oblasti komunalne usluge grijanja", pojašnjava Mirnić Majstorovićeva.

Ističe da je, imajući u vidu sve navedeno, njena advokatska kancelarija započela još prije više od godinu dana proces prenosa aktivnosti na Pravnu službu "Eko toplana" Banjaluka upravo zbog toga što se dalje ne očekuje niti složenost, niti veliki broj sudskih postupaka, kao u periodu do sada.

Vanja Lakić, koja je pravni zastupnik tužioca, istakla je za "Nezavisne" da još nije stigla da pročita presudu koja je stigla od Okružnog suda, jer je, kako kaže, stalno na poslovnim putovanjima van Banjaluke.

"Iskrena da budem, nisam ni očekivala drugačiju presudu Okružnog suda, ali se nadam da će Ustavni i Vrhovni sud donijeti presude u korist građana", kazala je Lakićeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije