Banja Luka

Pratite nas na Google news

Preventivni pregledi u Banjaluci biće nastavljeni u februaru

Preventivni pregledi u Banjaluci biće nastavljeni u februaru
Foto: N.N. | Preventivni pregledi u Banjaluci biće nastavljeni u februaru
Anja Matarugić

BANJALUKA - Preventivni zdravstveni pregledi u okviru akcije "Za tvoje dobro" biće nastavljeni i u narednoj godini, a trebalo bi da počnu već u februaru, s ciljem da što više građana bude obuhvaćeno ovom akcijom tokom koje se potpuno besplatno mogu obaviti različiti pregledi na jednom mjestu.

Gradskim budžetom planirano je 600.000 KM za ovu akciju, koja će tokom iduće godine obuhvatiti više od 27.000 građana.

U Domu zdravlja su rekli da će pregledi u narednoj godini obuhvatiti mještane u naseljima Bulevar, Centar I i II za koje bi pregledi bili organizovani u Poliklinici, zatim u mjesnim zajednicama Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskvica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići).

Akciju, koja je pokrenuta ove jeseni na incijativu grada, sprovodi Dom zdravlja, a do sada su pregledi obavljeni u Motikama, Česmi (Adi), Šargovcu (Drakulić), Aginom Selu, Bočcu i Dragočaju (Prijakovci).

"Na preventivne preglede odazvalo se oko 75 odsto stanovništva koji su pozvani na pregled. Građani su izuzetno zadovoljni pruženim zdravstvenim uslugama i organizacijom rada", rekli su u Domu zdravlja.

Istakli su da je ova akcija dostupna građanima u njihovom najbližem okruženju.

"Ambulante u kojima se obavljaju ovi pregledi sadrže svu potrebnu opremu za obavljanje ultrazvučnih pregleda, mamografije i drugih pregleda vezanih za ovu akciju. Mobilne timove čine specijalista ginekologije, radiologije, porodične medicine, tehničari, laborant i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje", naveli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije