Banja Luka

Prevoznici traže 12% skuplje karte, Gradska uprava nudi 7%

Prevoznici traže 12% skuplje karte, Gradska uprava nudi 7%
Foto: Jelena Đurđević | Prevoznici traže 12% skuplje karte, Gradska uprava nudi 7%

BANJALUKA - Još nije poznato koliko će cijene pojedinačnih i mjesečnih karata biti povećane jer nadležni u Gradskoj upravi i prevoznici autobusa na teritoriji grada o tome nisu postigli dogovor na današnjem sastanku.

Prevoznici su 11. februara u Gradsku upravu predali zahtjev za promjenu cjenovnika, u kojem traže povećanje cijene karata za 12 odsto, po kojem bi karta umjesto 1,60 koštala minimalno 1,80 KM.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", rekao je da su oni sve svoje zahtjeve podnijeli i sada o tome odlučuju nadležni u Gradskoj upravi.

"Raspravljali smo o opravdanosti naših zahtjeva. Smatramo da postoji opravdanost poskupljenja, ali o njima će odlučivati organi koji su nadležni", rekao je Mijić i dodao da su oni u zahtjevu tražili povećanje od 12 do 15 odsto, ali prosjek je 12 odsto.

"Postoje još neke druge stvari koje utiču na naše poslovanje i uopšte cijene karte, tako da smo mi to predložili i vidjećemo šta će biti. Smatramo da je zahtjev za povećanjem cijene opravdan jer će uvođenje akciza i poskupljenje određenih proizvoda loše uticati na poslovanje naših preduzeća u narednom periodu", zaključio je Mijić.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da još ništa nisu usaglasili sa prevoznicima.

"Oni traže u prosjeku 12 odsto, a grad je spreman da u prosjeku poveća cijene prevoza najviše za sedam odsto. Mi sada insistiramo da se za neke kategorije minimalno poveća cijena, a za neke da se i ne mijenjaju", objasnio je Sandić.

Naglasio je da bi cijene mjesečnih karata za porodice poginulih boraca, te invalide prve i druge kategorije trebalo da ostanu iste, odnosno 13 KM.

"Pojedinačna cijena će najvjerovatnije sa 1,60 ići na 1,80 KM. To je više od sedam odsto skuplje, ali bi na taj način sačuvali da neke cijene ostanu iste. Imamo i uslov da pojedinačni set od pet karata koji se kupuje u kiosku košta 7,50 KM, tako da bi ta pojedinačna karta koja se kupi na kiosku bila 1,50 KM", rekao je Sandić.

Po aneksu ugovora koji su autoprevoznici potpisali sa bivšim gradonačelnikom, kada se cijena energenata promijeni za 15 odsto gore ili dolje stiču se uslovi za promjenu cijene vozne karte.

Građani su nezadovoljni zbog mogućeg poskupljenja i kažu da je gorivo nekad bilo 2,40 KM, a karta gradskog prevoza 1,60 KM.

"To je nedopustivo. Gorivo je sada 2,12 KM, a prevoznici hoće da dignu cijene na 1,80 KM", rekla je Branka G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije