Banja Luka

Prezentovani rezultati projekta "Polna edukacija - prevencija i podrška"

Prezentovani rezultati projekta "Polna edukacija - prevencija i podrška"
Foto: N.N. | Prezentovani rezultati projekta "Polna edukacija - prevencija i podrška"

BANJALUKA - Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka je u Domu omladine, prezentovalo rezultate projekta "Polna edukacija - prevencija i podrška", koji je realizovan s ciljem podrške osobama s poteškoćama u razvoju.

Ideja za projekat je nastala na osnovu iskustva rada s korisnicima Centra za dnevno zbrinjavanje "Oniks", Centra za dnevno zbrinjavanje "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Banjaluka i razgovora s njihovim roditeljima. Polnost je osnovna karakteristika svih ljudskih bića koja je izražena u svim ljudskim aktivnostima. I kod osoba s intelektualnim teškoćama polnost je dio ličnog identiteta, individualnog i socijalnog funkcionisanja, kažu u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Kako su istakli iz Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima - projekat je donio brojne pozitivne rezultate kako za djecu s poteškoćama u razvoju, tako i za roditelje.

"Jačanje kapaciteta samih osoba s intelektualnim poteškoćama ključni je aspekt prevencije zloupotrebe nad njima. Kontinuirana priča i razgovor o zaštiti od zloupotrebe kroz moderna sredstva komunikacije, kao i njihovog prihvatljivog ponašanja, bio je jedan od najvažnijih zadataka ovog projekta", navode iz udruženja.

Održivost projekta obezbijeđena je kroz uspostavljanje savjetovališta zaspolnu edukaciju, koje će moći koristiti korisnici i njihovi roditelji u dnevnom centru i van njega.

"Koliko je ova usluga važna, pokazuje činjenica da se u toku trajanja projekta  održavao individualno-savjetodavni rad  s korisnicima o različitim temama, od ponašanja i upotrebe društvenih mreža, uznemiravanja preko modernih sredstava komunikacije, pa emocionalnih odnosa sa drugima", zaključili su iz udruženja.

Projekat "Polna edukacija - prevencija i podrška" je realizovan kroz Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu - ReLOaD, finansiran od strane  Evropske unije (EU), a implementiran kroz Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). U projektu su učestvovali i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, a pretentovana je i brošura koja je nastala tokom relaizacije ovog projekta.

Projekat je realizovan u okviru platforme "Banjaluka ljudskog lica", koji je sufinansirao grad Banjaluka u partnerstvu s organizacijom Centar za podršku porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju  "Dajte nam šansu - Zvjezdice" Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije