Banja Luka

Priča o ljubavi između Safikade i vojnika biće krunisana izgradnjom parka

Priča o ljubavi između Safikade i vojnika biće krunisana izgradnjom parka
Foto: Jelena Đurđević | Priča o ljubavi između Safikade i vojnika biće krunisana izgradnjom parka

BANJALUKA - Poznata ljubavna priča između Safikade i vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel u Banjaluci dobiće sljedeće godine svoj hram, koji će biti izgrađen na zelenoj površini između "Tržnice" i Ferhat-pašine džamije, potvrđeno je za "Nezavisne".

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, rekao je da će u programu kapitalnih investicija za izgradnju parka, koji zovu Hram ljubavi, biti izdvojeno oko 120.000 KM.

"U dogovoru s Turističkom organizacijom grada, stručnim ljudima, istoričarima, arhitektama i vodičima koji su upućeni u ovu tematiku napravićemo dogovor tako da obuhvatimo sve elemente i napravimo najbolje moguće rješenje", kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, neće biti premještanja spomen-obilježja posvećenog Safikadi koje se nalazi u blizini Elektrotehničkog fakulteta.

"Plan je da imamo sjajan koncept koji će privlačiti dosta turista i po čemu će grad postati prepoznatljiv", dodao je Stanić.

Andrea Prerad, samostalna stručna saradnica u TOBL, kazala je da bi projekat obuhvatao okruglu fontanu sa svjetlosnim efektima, u čijem bi centru bila postavljena statua djevojke Safikade u narodnoj nošnji.

"Planirano je uređenje zelene površine s pratećom infrastrukturom te da postavimo jednu malu maketu topa koji bi bio usmjeren ka Safikadi. Kad turista ubaci novčić u top čuće se njegov zvuk, pošto je ona prema legendi stala ispred njega", pojasnila je Preradova.

Dodala je da bi oko fontane postavili ploče na nekoliko jezika na kojima bi bila napisana legenda o Safikadi.

"Sam taj duh, nešto u vezi sa čim postoji mogućnost da se desilo, je turistima privlačan i jako zanimljiv. Sve grupe koje dolaze u naš grad treba da posjete spomen-obilježje i čuju legendu pa zamislite koliko bi interesantnije i privlačnije bilo kada bi postojao hram posvećen toj legendi", istakla je Preradova.

Dodala je da će biti postavljene klupe i da će čitav hram biti osvijetljen digitalnim svijećama.

Vjerna do groba

Prema jednoj legendi, Safikada je bila unuka Ferhad-paše Sokolovića, a prema drugoj kćerka uglednog bogatog Banjalučanina. Zaljubila se u turskog askera, ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene posljednje riječi bile su: "Vjerna sam ti do groba."

Prema drugoj verziji ove ljubavne priče, u pitanju je bio austrougarski vojnik i ta ljubav nije mogla da živi iz kulturoloških razloga. Njen ugledni otac i komandant tvrđave odlučili su da rastave dvoje mladih pa su vojnika poslali u borbe u Andaluziju, gdje je on stradao. Čuvši te vijesti, Safikada je stala pred top.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije