Banja Luka

Prijeko potrebna pomoć mještanima Potoka, štete veće nego 2014. godine

Prijeko potrebna pomoć mještanima Potoka, štete veće nego 2014. godine
Foto: Velibor Tripić | Prijeko potrebna pomoć mještanima Potoka, štete veće nego 2014. godine

BANJALUKA - Članovi Komisije za stambeno-komunalne i poslove saobraćaja Skupštine grada Banjaluka obišli su danas banjalučko naselje Potok u Obilićevu gdje su bujične vode pričinile štetu na infrastrukturi, te konstatovali da je prijeko potrebna sanacija kritičnih tačaka i pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu.

Oni su naveli da je situacija gora nego tokom poplava 2014. godine.

Bojan Pećanac, član Komisije i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, rekao da u naselju Potok desetak porodica, blizu kojih su bujice izazvale odrone, sinoć nije moglo spavati u kućama.

Kako je kazao, jedna kuća se nalazi na samom klizištu i može se očekivati da, ukoliko bude padavina kao sinoć, sklizne i napravi probleme i kućama niže.

"U dnu naselja brdo je prošlo kroz kuću. Na mnoge probleme ovdje ukazivano je ranije dopisima, ali se ništa nije rješavalo", rekao je Pećanac i dodao da je potrebna vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluka, kao i da Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke donese odluku o realokaciji sredstava da bi se pomoglo građanima.

On je pozvao i na formiranje komisije koju će činiti odbornici, članovi savjeta mjesnih zajednica i nadležnih odjeljenja, a koja će izaći na teren, procijeniti štetu i naći način za pomoć građanima.

I Milenko Rosić, član Komisije i odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, je istakao da je 2014. godine bila ista katastrofa i da će nastojati da utiču na gradsku Skupštinu, te da se tačno precizira gdje su kritične tačke, kako bi se išlo u prijeko potrebnu sanaciju.

Dragomir Đukić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica, rekao je da su bujične vode sinoć pričinile veliku materijalnu štetu na vrtiću u Ulici Sime Miljuša, a od 99 javnih garaža 33 su poplavljene, vodom od dva metra.

"Savjet će danas uputiti zahtjev nadležima da se pokuša naći rješenje i da se pomogne svim sugrađanima koji su pretrpjeli štetu, da se obezbijede sredstva", rekao je Đukić i apelovao da u narednih nekoliko dana svi kapaciteti i resursi budu stavljeni na raspolaganje.

Da su kišne padavine sinoć izazvale probleme, pretežno na infrastrukturi u domaćinstvima, potvrdio je Dragoljub Vukajlović, dežurni radnik gradske Civilne zaštite.

"Na terenu smo sinoć od 17 časova, vatrogasna jedinica imala je više od 25 intervencija, angažovana je mehanizacija iz Odsjeka za civilnu zaštitu na uspostavljanju putne komunikacije. Na ovom području sinoć je zbranjena upotreba tri objekta, iseljene su tri porodice kojima je ponuđen smještaj, ali su odlučile da se smjeste kod rodbine", naveo je Vukajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije