Banja Luka

Pripremljen plan za smanjenje zagađenja u Banjaluci

Pripremljen plan za smanjenje zagađenja u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka/A.Čavić | Pripremljen plan za smanjenje zagađenja u Banjaluci

BANJALUKA - Grad Banjaluka je nakon provedenih analiza i istraživanja pripremio Nacrt Plana kvaliteta vazduha u cilju prevencije i smanjenja zagađenja.

Ovim nacrtom je predviđeno uvođenje energetske efikasnosti u objekte, sadnja zelenih barijera, kao i edukacija stanovništva kroz radionice, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.

Istakli su da je jedan od ciljeva i proširenje gradske toplovodne mreže na naselja gdje se nalaze pretežno individualni stambeni objekti.

"Radimo na obezbjeđivanju boljeg kvaliteta vazduha kroz plan gradnje novog gradskog parka. Takođe, mnogo toga se radi i po pitanju saobraćaja, što bi trebalo uticati na smanjenje zagađenosti", naveli su iz Gradske uprave.

Dodali su da mjerenje nivoa zagađenja vazduha na području grada obavlja Institut za građevinarstvo "IG", koji posjeduje odgovarajuću akreditaciju Instituta za akreditovanje BiH.

Kako su naveli iz Instituta za građevinarstvo, primjetno je povećanje koncentracije lebdećih čestica, što je, kako kažu, uobičajno za ovo doba godine.

"Mjerenje se obavlja na tri lokacije, i to Centar, Borik i Paprikovac, a rezultati se očitavaju cjelodnevno", kazali su iz ovog Instituta.

Grad Banjaluka će objavljivati izvještaje o kvalitetu vazduha svaki dan, a za suspendovane čestice izvještaj se objavljuje jednom sedmično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije