Banja Luka

"Prodaja šest nekretnina Vukajloviću protivzakonita"

"Prodaja šest nekretnina Vukajloviću protivzakonita"
Foto: N.N. | "Prodaja šest nekretnina Vukajloviću protivzakonita"

BANJALUKA - Pravobranilaštvo RS je na zahtjev Gradske uprave podnijelo žalbu Okružnom sudu u Banjaluci o protivzakonitoj prodaji šest nekretnina Stojanu Vukajloviću, odobrniku SNSD-a u Skupštini grada.

U dokumentima koje posjeduju "Nezavisne" zatraženo je poništenje odluke Osnovnog suda o prodaji ovih nekretnina, koje su u ranijem sudskom postupku oduzete od Miloša Šmitrana, bivšeg načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada, koji je 2016. godine optužen da je malverzacijom oštetio grad za 539.410 KM.

U žalbi se predlaže da drugostepeni sud usvoji žalbu tražioca izvršenja i ukine rješenje prvostepenog suda, te uputi predmet prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Vukajlović je 31. decembra prošle godine na licitaciji u Osnovnom sudu u Banjaluci kupio šest nekretina koje su oduzete Šmitranu i punuđene na licitaciju, a to su četiri stana, poslovni prostor i vikendica. On je svih šest nekretnina kupio za 283.400 KM, iako je njihova procijenjena vrijednost bila duplo veća.

U žalbi se navodi da je prijavu za učešće na licitaciji podnijelo pet osoba, s tim je da je njih četvoro željelo da kupi po jednu nekretninu, dok je samo Vukajlović podnio ponudu za kupovinu svih nekretnina.

Dodaje se da je Sud isključio iz nadmetanja ostale ponuđače, koji su željeli da ove nepokretnosti kupe odvojeno.

U žalbi se, između ostalog, navodi da je ovakvim postupanjem Suda, to jest ovakvim načinom prodaje postignuta manja cijena od one koja bi bila postignuta da je svaka nepokretnost prodavana pojedinačno.

"Članom 69. Zakona o izvršnom postupku propisano je da predmet izvršenja može biti samo nepokretnost kao cjelina određena propisima koji uređuju svojinu i druga stvarna prava. Dakle, predmet izvršenja u ovom postupku je bilo šest nepokretnosti, te je zbog te činjenice bilo neophodno prodavati stvar po stvar, a ne sve zajedno", navodi se u žalbi.

Dalje se dodaje: "Za zaključak da uključivanje više kupaca u nadmetanje u pravilu dovodi do povoljnijeg unovčenja stvari potrebno je koristiti samo pravila logike, pa način prodaje kojim su sve nepokretnosti prodate isključenjem drugih kupaca iz nadmetanja, pored toga što čini protivzakonito postupanje Suda, dovodi i do sumnje da se takvim načinom svjesno pogodovalo jednom od kupaca kako bi bila postignuta najpovoljnija cijena."

Ističe se da ako je Sud prodaju nepokretnosti vršio na način da sve nepokretnosti nudi na prodaju u paketu i da ponuđači s pojedinačnim uplatama osiguranja neće imati pravo da učestvuju u javnom nadmetanju, onda je o tome trebalo putem zaključka da obavijesti i stranke u postupku, te ostala zainteresovana lica kao kupce, a u zaključku precizno da naznači uslove takve prodaje.

"Iz zapisnika je vidljivo da je Sud po otvaranju javne licitacije nepokretnosti ponudio za polovinu utvrđene vrijednosti nepokretnosti, iako nijedna odredba Zakona o izvršnom postupku ne propisuje takav način prodaje. Smatramo da je Sud kao početnu cijenu prvo trebalo da odredi utvrđenu vrijednost nepokretnosti, pa tek ako niko od ponuđača ne prihvati objavljenu cijenu, da odredi polovinu utvrđene vrijednosti i dalje da vodi prodaju prema propisanim pravilima", navodi se u žalbi.

Šmitran je osuđen za zloupotrebu položaja i štetu koju je prouzrokovao gradu od 539.410 KM, koju je i priznao, a da bi se namirila šteta oduzeta su mu četiri stana, poslovni prostor i vikendica s bazenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije