Banja Luka

Prodaje se stari Zeleni most, nekadašnji simbol Banjaluke

Prodaje se stari Zeleni most, nekadašnji simbol Banjaluke
Foto: N.N. | Prodaje se stari Zeleni most, nekadašnji simbol Banjaluke
Anja Matarugić

BANJALUKA - Stara konstrukcija Zelenog mosta, koja je uklonjena u julu prošle godine, uskoro će se naći na prodaji, rečeno je danas na 41. sjednici Kolegijuma Skupštine grada.

Naime, jedna od 25 tačaka dnevnog reda koje će se naći pred odbornicima na narednoj sjednici Skupštine grada, zakazanoj za 16. oktobar, jeste i Prijedlog odluke o prodaji rashodne metalne konstrukcije starog Zelenog mosta, kao sekundarne sirovine.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, rekao je da je nakon što je izgrađen novi most grad odlučio da da priliku svim zainteresovanim da kupe metalnu konstrukciju starog Zelenog mosta.

"Stara konstrukcija ima svoju materijalnu vrijednost s obzirom na to da je napravljena od gvožđa. Ne možemo samo nešto što je u vlasništvu grada da sklonimo na stranu, zbog toga smo odlučili da je stavimo u prodaju i ostvarimo određeni prihod u budžetu grada", rekao je Amidžić.

Stara dotrajala zelena konstrukcija, po čemu je i ovaj most dobio ime, izgrađena je pedesetih godina prošlog vijeka i skoro sedam decenija je spajala naselja Obilićevo i Kočićev vijenac.

Ovo mjesto od juna krasi novi moderni most, sa dvije saobraćajne trake, obostranim biciklističkim i pješačkim stazama, kao i vidikovac, ali mnogi građani i dalje osjećaju nostalgiju prema starom Zelenom mostu, jednom od prepoznatljivih simbola grada na Vrbasu.

Oni koji i dalje osjećaju sentimentalnu povezanost sa prvobitnim Zelenim mostom sada će biti u prilici da kupe njegove ostatke. Pored ove tačke pred odbornicima će se na sjednici Skupštine grada naći i izvještaj o realizaciji Programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2018. godinu.

"Grad izdvaja značajna sredstva kako za samozapošljavanje, tako i za nabavku osnovnih sredstava za rad privrednika, ali i za opremanje kabineta srednjih stručnih škola radi osposobljavanja stručnog kadra", rekao je Amidžić.

Pred odbornicima u gradskom parlamentu će se, između ostalog, naći informacija o bezbjednosti saobraćaja na području grada za prošlu godinu. 

"Na sjednici Skupštine ćemo razmatrati i više nacrta regulacionih planova, te odluka o produženju zakupa pod posebnim uslovima za više udruženja", kazao je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada.

Istakao je da će se na skupštinskim zasjedanjima početkom novembra i decembra naći budžet grada, komunalni i programi iz saobraćaja, prvo u nacrtu, a zatim i u konačnoj verziji, te brojni godišnji programi iz više oblasti.

Višenamjenski objekat na Petrićevcu 

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je da višenamjenski objekat na Petrićevcu ulazi u narednu fazu gradnje, te da bi trebalo da bude izgrađen do kraja iduće godine.

Dodao je da bi gradnja vrtića i mjesne zajednice u okviru ovog objekta trebalo da počne uskoro, nakon što je ovih dana uspješno okončan tender za izbor izvođača radova. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije