Banja Luka

Profesor svjetskog glasa ipak ostao da predaje u Banjaluci

Profesor svjetskog glasa ipak ostao da predaje u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Profesor svjetskog glasa ipak ostao da predaje u Banjaluci

BANJALUKA - Želja za bavljenjem naukom javila se još tokom studentskih dana, znao sam da želim da budem naučnik, nisam želio da obnavljam godine, već sam, kako tada, tako i sada, u svom naučnom radu bio vođen načelom da sve što radim, radim najbolje što mogu.

Kazao je ovo u razgovoru za "Nezavisne novine" Saša Papuga, vanredni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji je samo tokom prošle godine objavio osam naučnih radova u međunarodnim naučnim časopisima indeksiranim u citatnoj bazi Web of Science (SCI-E).

Kako je Papuga objasnio, njegovi radovi su uglavnom u vezi sa istraživanjem termohemijskih procesa koji su u vezi sa zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Znanje iz oblasti tehničkih nauka i inženjerstva sticao je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, ali i na brojnim evropskim univerzitetima.

"Studirao sam na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, ali sam diplomski rad radio na Univerzitetu Kajzerslauterna u Njemačkoj. Takođe sam proveo dva mjeseca na usavršavanju na najpoznatijem naučnom institutu u Norveškoj, 'Hidroistraživački centar' na odsjeku za katalizu, naveo je Papuga.

Dodao je da je prošao kroz napredni trening i obuku u trajanju od mjesec dana na SWECO institutu iz Stokholma, gdje je bio jedan od dva učesnika iz BiH, predstavljajući Republiku Srpsku.

"Dalje sam tokom mog profesionalnog angažmana nekoliko puta gostovao i u Italiji, gdje sam učestvovao na radionicama i konferencijama na međunarodnom istraživačkom projektu na kojem sam bio angažovan kao ekspert, te sam i sam prošao obuku za rad na daljinskim sistemima monitoringa kvaliteta voda, a jedan takav sistem sam po povratku instalirao na ribnjaku Bardača, nedaleko od Srpca", kazao je Papuga.

Da je njegov naučni rad prepoznat i cijenjen, dovoljni govori podatak da je kao ekspert i predavač gostovao u Italiji, Grčkoj i Hrvatskoj.

"Gostovao sam na najstarijem i najpoznatijem naučnom institutu iz područja tehničkih nauka i inženjerstva u Solunu u Grčkoj. Tamo sam obavio niz naučnih istraživanja iz oblasti dobijanja biogoriva. Radi se o istraživanjima koja zbog ograničenosti resursa na mom fakultetu nisam mogao da obavim. Navedena istraživanja i saznanja do kojih sam došao na tom institutu su omogućila da dalje razvijam rad postojeće opreme na mom matičnom Tehnološkom fakultetu", rekao je Papuga.

Kako kaže, upravo su mu njegovi naučni radovi otvorili vrata i prestižnog Univerziteta u Limeriku u Irskoj.

"Profesor Kwapinski sa ovog univerziteta istakao je da je u kontakt sa mnom došao čitajući neke od mojih naučnih radova koje sam ranije objavio u istaknutim međunarodnim časopisima. Na naš zajednički prijedlog potpisan je i ugovor o saradnji između naših univerziteta, te sada zajedno radimo na osmišljavanju projekta koji će taj ugovor i da konkretizuje", istakao je Papuga.

Iako je imao mogućnosti da radi na drugim mjestima za mnogo bolju platu, Papuga ističe da je iz ljubavi prema nauci ipak odlučio da ostane na fakultetu u Banjaluci, te da svoja znanja prenosi budućim naučnicima.

"Dao bih savjet mladima da, ako nečim žele da se bave, moraju da se punim srcem uključe u to, da se zaista tome posvete. Bavljenje naukom je veoma izazovno, posebno kod nas, jer ako uporedite naše fakultete sa stranim fakultetima i institutima, oni su daleko bolje opremljeni. Ali, i pored toga, ne samo ja već i moje kolege objavljuju svoje radove u naučnim časopisima, koji su mjerljivi sa radovima i naučnom djelatnošću naučnika sa fakulteta u nekim drugim zemljama", zaključio je Papuga.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije