Banja Luka

Projekat "Voda III" startuje na proljeće

Projekat "Voda III" startuje na proljeće
Foto: N.N. | Projekat "Voda III" startuje na proljeće

BANJALUKA - Za veliki projekat vodosnabdijevanja "Voda I" gradnja više vodovoda je u punom jeku, a počele su i pripreme za realizaciju nove vodovodne i kanalizacione mreže za više prigradskih i seoskih naselja.

Počela je izrada urbanističko-tehničkih uslova i glavnih projekata za "Vodu III", kojom će biti obuhvaćene lokacije koje imaju višegodišnje probleme s vodosnabdijevanjem ili uopšte nemaju vodu.

Ovaj projekat trebalo bi da počne na proljeće naredne godine i radiće se novi, veliki rezervoar na Starčevici, sekundarna vodovodna mreža Tunjice, Dragočaj i Šargovac te vodovodni sistem Grab.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da je najviša kota na koju treba izaći Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka.

U projekat "Voda III" uključeni su i vodovodni sistem "Bočac 3", visinska zona i set vodovoda po manjačkom platou: Donja Kola, Ledenice - Racune, Kadina voda, Gornji Lusići, Vilusi, Šipke, Cvijetići i Pavići.

On će biti finansiran donacijom Evropske unije od osam miliona KM, za koju bi trebalo da bude potpisan sporazum u septembru.

"Naša očekivanja su da sredstva budu raspoloživa do kraja tekuće godine te da donator izabere izvođača radova početkom naredne godine. Prema ovoj, očekivanoj dinamici, u radove bismo ušli u proljeće ili ljeto 2021. sa rokom izvršenja od dvije godine", kazao je Bilčar.

Projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije podijeljen je u tri faze "Voda I", "Voda II" i "Voda III i vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kao i osam miliona KM donacije Evropske unije.

"Voda I" se odvija planiranom dinamikom s namjerom da na ljeto iduće godine bude završena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže.

Do 15. septembra očekuje se završetak vodovoda za Česmu 3 i 4, te za Gornju Piskavicu, a do 15. oktobra vodovoda za Radosavsku. Iz ovog paketa ranije su završeni vodovodi u gornjoj zoni Zelenog vira, u Česmi 2, Kajmakčalanskoj i Šumadijskoj ulici.

Tokom jeseni počinju radovi u podsistemu Bronzani Majdan s ciljem da se do kraja godine izgradi novi veliki rezervoar na Pilipovom brdu.

Gradnja 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže za prigradska i seoska naselja u okviru projekta "Voda II" počeće u septembru, a za sve koji budu željeli da se priključe na novu mrežu obezbijeđeni su popusti koji će iznositi i do 50 odsto.

Projekat "Voda II", između ostalog, obuhvatiće gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Ulici braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani Majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda, poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog Hana i Verića te izgradnju kanalizacije u Vrbanji, Adi, Kuljanima, Drakuliću i na Laušu.

Po okončanju sva tri ciklusa očekuje se poboljšanje u snabdijevanju vodom, odnosno novi priključci za preko 25.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije