Banja Luka

Projekat na Vrbasu: Korona otežala izgradnju pristaništa za dajak

Projekat na Vrbasu: Korona otežala izgradnju pristaništa za dajak
Foto: N.N. | Projekat na Vrbasu: Korona otežala izgradnju pristaništa za dajak

Iako je planirano da ove godine ljubitelji dajaka dobiju prvo pristanište u gradu, zbog slabijeg punjenja budžeta grada, još nisu obezbijeđena sredstva za izgradnju, rekao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi.

Kako je kazao za "Nezavisne", projektovanje je završeno i projekat je spreman, ali tender još nije objavljen dok se ne utvrdi da li će biti obezbijeđena finansijska sredstva.

Ideja za izgradnju pristaništa za dajak rodila se još prije nekoliko godina, a iako je najavljivano da će biti završeno još prošle godine, zbog tenderskih procedura radovi su odgođeni, jer je jedna od projektantskih kuća uložila žalbu koju je komisija za razmatranje žalbi prihvatila i poništila tender.

"Zbog virusa korona i zatvaranja skoro svega puna dva mjeseca, punjenje budžeta je daleko ispod očekivanog. Ako ne uspijemo obezbijediti sredstva iz budžeta za projekat, pokušaćemo naći neke eksterne izvore finansiranja", istakao je Bilčar.

Ovaj projekat uvršćen je u ovogodišnji program zajedničke komunalne potrošnje, a planirano je da za tu namjenu iz gradskog budžeta bude izdvojeno 150.000 KM.

"Još nismo odustali od ovog projekta, a i svakako se po uslovima izgradnje pristanište za dajak može raditi samo u avgustu ili septembru, kada je vodostaj Vrbasa najniži", naglasio je Bilčar.

Gradnja dajak pristaništa planirana je na plaži Abacija, ispod kafea "Club 22".

Projekat pristaništa uradio je Nektar dajak klub, a uz pomenuto pristanište na plaži Abacija u planu je izgradnja još dva na drugim lokacijama u gradu.

Andrej Zamolo, predsjednik Nektar dajak kluba i višestruki pobjednik tradicionalne trke dajak čamaca u gradu na Vrbasu, rekao je da je izgradnja pristaništa za dajak veoma značajna stvar, kako za ljubitelje ovog sporta, tako i za razvoj turizma u gradu.

"Dajak je simbol grada i ako želimo da ga promovišemo, onda bi izgradnja pristaništa za dajak zaista bila značajna. Najveći problem je to što trenutno ne postoji adekvatan ulaz za dajakaše i one koji bi se voljeli provozati dajakom na obalama Vrbasa. Ovo je i polazna tačka za tradicionalnu trku dajak čamaca i kada bi bilo izgrađeno, sve bi bilo obuhvaćeno na jednom mjestu, što bi bilo idealno", rekao je Zamolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije