Banja Luka

Projekti energetske efikasnosti donose toplije prostorije za manje novca

Projekti energetske efikasnosti donose toplije prostorije za manje novca
Foto: N.N. | Projekti energetske efikasnosti donose toplije prostorije za manje novca

BANJALUKA - Ulaganje u energetsku efikasnost može da donese brojne benefite jer se istovremeno smanjuju gubici u vidu toplote prostora, ali i finansijski gubici, a zagrijavanje prostorija postaje ekološki prihvatljivije.

Ovo su mišljenja sagovornika "Nezavisnih novina" koji su prošli kroz projekte energetske efikasnosti, nakon kojih kažu da su sada prostorije dosta ugodnije za rad, a finansijske uštede idu i do 30 odsto.

Energetska efikasnost predstavlja upotrebu manje količine energije, kako bi se postigao isti efekat, a uz manja ulaganja u adaptaciju prostora smanjuju se troškovi i povećava se komfor za korisnike.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole "Vlado Milošević" Banjaluka, škole koja je 2017. godine prošla kroz projekat energetske efikasnosti, u razgovoru za "Nezavisne" je rekao da je tada promijenjen krov na ovoj školi i urađena nova fasada.

"U školi je sada mnogo udobnije jer je ujednačena temperatura. Sad imamo jedinstvenu temperaturu instrumenata što nam je veoma važno, jer kada su velike oscilacije temperatura instrumenti, posebno žičani, mijenjaju svoj štim. S druge strane, i učenicima je u objektu udobnije i prijatnije. Prije je bilo situacija da krajnje učionice nisu mogle biti dobro zagrijane i morali smo ih dogrijavati", rekao je Jovanić, dodajući da kada je riječ o uštedama, one su oko 30 odsto po pitanju grijanja i troškova struje.

Bez puno ulaganja svako može svoj prostor učiniti toplijim i ugodnijim za život i rad, a najjednostavnije je početi od promjene stolarije i postavljanja roletni koje, kada su spuštene, omogućavaju uštede i do 10 odsto.

Da bi se smanjio gubitak toplotne energije na prozore bi trebalo staviti zavjese, a postavljanjem tepiha u prostorije hladan vazduh se može zadržati ispod površine.

Radijatori mogu mnogo efikasnije da zagriju prostor ako nisu zaklonjeni zavjesama, namještajem ili korišteni za sušenje veša.

Prostor oko radijatora bi trebalo da bude slobodan, a potrebno je i redovno čišćenje od prašine i prljavštine.

Takođe u cilju uštede energije treba izbjegavati dugotrajno provjetravanje prostorija tokom zimskih mjeseci, jer je potrebna velika količina energije da se one ponovno zagriju.

U Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Boriku nedavno je počela realizacija projekta energetske efikasnosti, u koju je uloženo oko 700.000 KM. U ovoj školi je planirana obnova fasade i stolarije.

Branislava Pejašinović, direktorica OŠ "Branko Ćopić", kazala je da su svi zaposleni zadovoljni što se ovaj projekat realizuje u njihovoj školi.

"Radovi uključuju sanaciju krova, zamjenu stolarije na fiskulturnoj sali, obnovu fasade sa postavljanjem termoizolacije, sanaciju dijela mokrih čvorova te ugradnju radijatorskih ventila", pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, ovo je veoma značajno kako za same učenike, tako i za nastavno osoblje i zaposlene u školi.

"Krov na objektu škole izuzetno je dotrajao. Godinama nam je to predstavljalo veliki problem jer je prokišnjavao i srećni smo što ćemo ovaj problem napokon riješiti", kazala je Pejašinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije