Banja Luka

Proširiti sportsku bazu, učiniti sport dostupnim što većem broju djece

Proširiti sportsku bazu, učiniti sport dostupnim što većem broju djece
Foto: N.N. | Proširiti sportsku bazu, učiniti sport dostupnim što većem broju djece

BANJALUKA - Fokus plana za razvoj sporta u gradu za narednu godinu stavljen je na proširenje baze, odnosno razvoj dječjeg, školskog i omladinskog sporta koji će doprinijeti dugoročnom i strateškom razvoju sporta u svim segmentima.

Rekao je ovo danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić govoreći o programu razvoja sporta i planovima za 2018. s posebnim osvrtom na titulu evropskog grada sporta 2018. koju je Banjaluka dobila 6. decembra u Briselu.

Istakao je da je u gradu boravila komisija Evropske federacije prijestonica i gradova sporta (ACES) koja je ocijenila da Banjaluka može ponijeti tu titulu za 2018. i da se radi o ocjeni sportskih kapaciteta i potencijala Banjaluke.

"Ovdje nisu ocjenjivani sportski rezultati, iako je uzeta u obzir naša sportska tradicija. Želimo da sport učinimo dostupnim djeci, iz čega bi trebalo da se regrutuju vrhunski sportisti, čime bi sportski klubovi u gradu dobili veći ulazni kapacitet i potencijal", rekao je Radojičić i dodao da je formiran i projektni tim koji radi na tom posebnom programu.

Najavio je da je iduće godine u planu gradnja dvije sportske dvorane - u nekadašnjem Šoping centru i u Gimnaziji, te gradnja atletske staze, teretana u prirodi i rekreativne zone u Trapistima.

"U planu je nekoliko teretana u prirodi, uz novu rekreativnu zonu koja će biti rađena na potezu Trapisti - Delibašino Selo", rekao je Radojičić.

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, kazao je da samo sedam odsto osnovaca nema neki deformitet stopala, a razlog tom i drugim deformitetima je nedovoljna fizička aktivnost.

"Zato smo odlučili da se posvetimo bazi. Riječ je o 10.000 djece u osnovnim školama", istakao je Banjac i dodao da grad ima i program "Sport dostupan svima" kroz koji planiraju finansiranje postojećih klubova i škola sporta.

"Cilj je da kroz sufinansiranje članarina rasteretimo roditelje. Po procjenama, iduće godine program će obuhvatiti oko 1.000 djece", kaže on.

Anketa za osnovce

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, kazao je da su osnovnim školama poslali 10.000 anketnih listića, putem kojih djeca treba da iskažu svoje potrebe za bavljenjem sportom.

"Za koncept ankete bili su zaduženi naši partneri sa Fakulteta sporta i fizičke kulture i Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. Kada dobijemo rezultate tih anketa, koncipiraćemo program",  rekao je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije