Banja Luka

Protiv sezonskog gripa 2.000 besplatnih vakcina u Banjaluci

Protiv sezonskog gripa 2.000 besplatnih vakcina u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Protiv sezonskog gripa 2.000 besplatnih vakcina u Banjaluci

BANJALUKA - U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka počela je besplatna vakcinacija protiv sezonskog gripa, a ove godine Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za ove ambulante obezbijedio je 2.000 besplatnih doza vakcina.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti - insulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, pacijenti kojima je rađena balon dilatacij, kao i pacijenti kod kojih je rađen bajpas, pacijenti sa ugrađenim vještačkim valvulama i pacijenti sa ugrađenim pejsmejkerom.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju i pacijenti koji su završili hemioterapiju, a nemaju kliničke znake bolesti, djeca oboljela od cistične fibroze pluća i mališani koji su liječeni od reumatske groznice sa promjenama na srcu, pacijenti oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze, HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, saopšteno je iz banjalučkog Doma zdravlja.

Besplatnu vakcinaciju protiv sezonskog gripa imaju i lica sa posebnim potrebama u kolektivnom smještaju i zdravstveni radnici na Infektivnim klinikama/odjeljenjima i Jedinicama intezivne medicine.

U Republici Srpskoj danas je počela vakcinacija protiv gripa, a Institut za javno zdravstvo, u saradnji sa Fondom zdravstvenog oosiguranja, obezbijedio je 18.000 doza vakcine, od čega 15.000 doza za kategorije koje su oslobođene plaćanja. 

"Cijena komercijalne vakcine protiv gripa je 22 KM. Zainteresovani se mogu vakcinisati u Institutu svaki radni dan od 8 do 14 časova", saopštili su iz Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije