Banja Luka

Prve dvije radionice u Daun sindrom centru: Uče kako postati pčelari i voćari

Prve dvije radionice u Daun sindrom centru: Uče kako postati pčelari i voćari
Foto: N.N. | Održane prve dvije radionice u Daun sindrom centru: Uče kako postati pčelari i voćari

BANJALUKA - Grupa od šest osoba sa Daunovim sindromom danas je prošla dvije u nizu od 10 radionica o pčelarstvu i voćarstvu, koje će trajati naredna tri mjeseca.

Ovi mladi ljudi su upijali nova znanja i još jednom svojim vrijednim radom pokazali da mogu sve ako im se pruži prilika.

Zoran Jelić, upravnik Daun sindrom centra, kazao je da u svom programu rehabilitacije osobe sa Daunovim sindromom proizvode biljne tinture, medne pripravke i biljno ulje, a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokrenuli su niz radionica o pčelarstvu pod nazivom "Pčele i mi" i voćarstvu.

"U našem centru se bavimo refleksologijom uz pomoć mednih pripravaka i biljnih tintura i ulja. Svi proizvodi koje proizvodimo su za naše potrebe, a Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, predložio nam je da svoje proizvode prodajemo da bismo bili samoodrživi", objasnio je Jelić.

Istakao je da će na taj način pokazati da osobe sa Daunovim sindromom mogu da proizvedu i prodaju svoje proizvode.

Prema njegovim riječima, Daun sindrom centar je do sada obučio grupu mladih konobara, glumaca i fudbalskih reprezentativaca, te da ne planiraju stati samo na tome.

"Planiramo uvesti nove polaznike za zanimanje kuvar i vrtlar. Želimo da se osobe sa Daunovim sindromom same izbore za stvaranje svog identiteta", zaključio je Jelić.

Bojan Kecman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jedan od predavača koji je juče osobama sa Daunovim sindromom približio važnost voća, rekao je da su polaznici radionice bili veoma zainteresovani i aktivni na predavanju.

"Razgovarali smo o voću, organizovali smo čak i kviz ko će da prepozna više vrsta voća. U planu je da ih naučimo da sade voće, te da ih odvedemo u posjetu voćnjacima", objasnio je Kecman.

Duška Radaković iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazala je da je tokom radionice "Pčele i mi" ove mlade ljude podučila osnovama pčelarstva.

"Na prvoj obuci smo ih upoznali sa pčelinjim svijetom i proizvodima, na ostalim obukama će učiti da prave ljekovita vina, rakije, likere, kreme i ulja. Takođe će sakupljati ljekovito bilje i šumske plodove. Sa kolegom Kecmanom će učiti o voću koje ćemo mi redovno obrađivati", kazala je Radakovićeva.

Istakla je da postoji mogućnost da Pčelinja akademija iz Slovenije pokloni jedan mini-pčelinjak za rad ovih mladih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije