Banja Luka

Prvo inkluzivno dječje igralište otvoreno u Banjaluci

Prvo inkluzivno dječje igralište otvoreno u Banjaluci
Foto: Ilustracija | Prvo inkluzivno dječje igralište otvoreno u Banjaluci

Mališani u naselju Obilićevo dobili su prvo novoizgrađeno inkluzivno dječje igralište "Svako dobro" u Ulici Starine Novaka i to zahvaljujući donaciji kompanije "Hemofarm" Banjaluka.

Ovo prvo inkluzivno dječje igralište u gradu otvorili su danas gradonačelnik Igor Radojičić i Biljana Marković, direktorica kompanije "Hemofarm" Banjaluka. Ovo je peto igralište sagrađeno od početka godine u velikoj akciji Gradske uprave i društveno odgovornih kompanija.

Markovićeva je rekla da svi imaju ista prava i potrebe, ali da često djeca s poteškoćama u razvoju nemaju iste uslove da zadovolje svoja prava i potrebe.

"Jer i za pravo na igru su ponekad potrebni uslovi. Nastojali smo da, makar djelimično, ispunimo te uslove i uklonimo barijere s kojima se neka djeca susreću", rekla je Markovićeva.

Istakla je da su zato većinu igračaka na tom igralištu prilagodili djeci s poteškoćama u razvoju.

"Želja nam je da naša djeca od najranije dobi kroz igru prihvataju i poštuju različitosti, jer djeca kroz igru uče, rastu i saznaju o svijetu u kojem žive", rekla je Markovićeva i dodala da je vrijednost igrališta oko 50.000 KM.

Radojičić je kazao da jedna od najljepših strana njegovog posla ova kada se završe ovakvi projekti i kada viditi srećne i zadovoljne sugrađane.

"U prilici smo da u saradnji s društveno odgovornim kompanijama na više područja u gradu obogatimo prostor i djeci damo mogućnost za igru i provođenje slobodnog vremena", kazao je Radojičić, koji je zahvalio komapniji "Hemofarm" na ovom poklonu mališanima Obilićeva.

Dodao je da je pet igrališta završeno i da su u toku različite faze gradnje i projektovanja na još desetak prostora za djecu na različitim krajevima grada.

Mališani i roditelji nisu krili oduševljenje novim modelom igrališta na kojem će djeca moći provoditi slobodno vrijeme.

Milica Gajić, sedmogodišnja djevojčica, koja je bila u pratnji bake, kaže da se jako obradovala novom igralištu i da joj se najviše sviđaju ljuljaške.

Njena baka je istakla da je svako novo igralište važno za mališane i njihovo srećnije odrastanje.

"Sve mi se jako sviđa na novom igralištu", rekao je petogodišnji Mihajlo Kecman.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije