Banja Luka

RUGIP ukida prenos ovlaštenja na gradske službenike: Radojičić traži da se ne koče projekti

RUGIP ukida prenos ovlaštenja na gradske službenike: Radojičić traži da se ne koče projekti
Foto: N.N. | RUGIP ukida prenos ovlaštenja na gradske službenike: Radojičić traži da se ne koče kapitalni projekti

BANJALUKA - Nastavljamo tradiciju loših odnosa s Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i, iako se promijenila uprava i problemi možda nisu isti kao ranije, oni se nastavljaju.

Rekao je ovo u petak Igor Radojičić, komentarišući saopštenje RUGIP-a da ukidanje prenosa ovlaštenja sa službenika ove uprave na zaposlene u Gradskoj upravi ne može biti razlog za kašnjenje realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

"U prethodnom periodu bili smo u pravu da su se u RUGIP-u dešavale nezakonite radnje. Svjedoci ste sudskih postupaka i podignutih optužnica protiv ljudi iz Pravobranilaštva i RUGIP-a zbog nezakonitih radnji, u kojima su lica osumnjičena da su nanijela ogromnu materijalnu štetu gradu", objasnio je Radojičić.

Godinama su i tvrdili, kako kaže Radojičić, a pri tom misli na gradsku administraciju i u prethodnom mandatu, da RUGIP ne radi dobro i da čini čak i nezakonite radnje.

"To sada ima svoj sudski postupak, a nadam se i sudski epilog. Nadam se da se u ovom sastavu nećemo suočavati s krivičnim djelima. Tražimo od RUGIP-a da ne bude neko ko će da uspori bilo koji od tri krupna infrastrukturna projekata jer često bude imovinskih problema i nejasnoća", objasnio je Radojičić.

Dodao je da se nada da će RUGIP imati razumijevanja za ono što grad radi, jer u ovoj godini ima puno kapitalnih projekata u infrastrukturi, te da oni neće biti prepreka.

"Prošle godine smo imali više sastanaka, tražili smo da se postignu dogovori. Zakon predviđa da lokalna zajednica plaća sve usluge, zakonom je Vlada oslobođena, a lokalne zajednice sve moraju da plate RUGIP-u, što je ogromno opterećenje", rekao je Radojičić i naglasio da su primarni problemi brzina i ispravnost isprava.

Iz RUGIP-a su saopštili da su ukinuli odobrenje kojim je Miloš Komljenović, bivši direktor ove uprave, nezakonito prenio ovlaštenja sa službenika RUGIP-a na zaposlene u Gradskoj upravi i omogućio im da sami izdaju podatke iz jedinstvene evidencije koju vodi RUGIP i pri tom ne plaćaju zakonom predviđenu naknadu.

Na osnovu tog odobrenja zaposlenima u Gradskoj upravi bilo je omogućeno da samostalno obavljaju poslove u isključivoj nadležnosti zaposlenih u RUGIP-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije