Banja Luka

Rad Jelene Kurtinović pod lupom krim-policije

Rad Jelene Kurtinović pod lupom krim-policije
Foto: Vladimir Stojaković | Rad Jelene Kurtinović pod lupom krim-policije

BANJALUKA - Rad Jelene Kurtinović, dok je bila na čelu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, pod lupom je krim-policije, potvrdili su izvori "Nezavisnih novina".

Kako dodaju naši sagovornici, pripadnici Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka utvrđuju da li se, dok je bila direktorica, ogriješila o zakon u vezi s isplatama plata za nju i njene saradnike, ali se ispituju i drugi segmenti poslovanja ove javne ustanove za vrijeme njenog rukovođenja.

Podsjetimo, mediji su nedavno objavili da je Kurtinovićeva, kako se navodi, četiri godine nezakonito primala uvećanu platu za 20 odsto, a koju je sama sebi odobrila, te da je platu povećala i saradnicima od šest do 10 odsto. Kako je u petak nezvanično objavljeno, banjalučka policija izuzima dokumentaciju iz Centra, uključujući i spornu Odluku o povećanju plata iz 2016. godine.

Kurtinovićeva kaže da je njen rad u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka u cjelini bio u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

"Kada je u pitanju sama odluka, koja se tiče dodataka na rukovođenje, radi se o tome da je 2016. godine došlo do promjene sistematizacije radnih mjesta, u smislu ukidanja pomoćnika, gdje su sistematizacijom promijenjeni u rukovodioce odjeljenja", kaže Kurtinovićeva. Kako je dodala, sama odluka je postojala desetak godina prije nego što će ona preuzeti mandat.

"Promjena odluke ticala se samo naziva radnih mjesta, gdje se umjesto pomoćnika navode rukovodioci. U velikim pravnim subjektima, kakav je Centar, zbog složene organizacije rada, potrebno je definisati takve dodatke na rukovođenje, jer ne može se izjednačiti rukovodilac jedne službe sa ostalim radnicima te službe", kaže ona.

Ona je dodala da je ta odluka više puta bila predmet interne revizije, kao i Glavne službe za reviziju RS, te da do sada, u toku njenog mandata, tokom tih revizija nisu pronađene primjedbe, niti su izdate preporuke. Nju je, podsjetimo, krajem prošlog mjeseca na funkciji direktora zamjenila Andrea Dorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije