Banja Luka

Radionica o značaju ishrane mališana u vrtićima

Radionica o značaju ishrane mališana u vrtićima
Foto: N.N. arhiva | Radionica o značaju ishrane mališana u vrtićima

BANJALUKA - Za mališane u vrtićima najbitnija je kvalitetna ishrana kao preduslov za pravilan rast i razvoj, kao i higijenski uslovi, što je propisano pravilnikom u kojem postoji jasan pokazatelj šta sve vrtići treba da imaju.

Rekla je ovo danas Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS, na radionici "Implementacija Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja ishrane, higijene, njege, preventivne zdravstvene i socijalne zaštite djece u predškolskoj ustanovi i Standarda i normativa ishrane" na Institutu za javno zdravstvo RS.

"Naš cilj je da damo prijedloge jelovnika, a da ne štedimo na djeci koja su naš najveći resurs, te da dobijemo na kvalitetu", rekla je Kocić-Ćućićeva.

Dodala je da su prije donošenja pravilnika, koji je donesen prošle godine, imali norme u vrtićima iz sedamdesetih godina.

Dragana Stojisavljević, koordinator sprovođenja inicijative "Predškolske ustanove prijatelj zdrave ishrane" i autor Standarda i normativa ishrane u predškolskim ustanovama u RS, kaže da je cilj radionice razjasniti dileme vrtića u vezi s ovim pravilnikom.

"Vrtićima je trebalo vremena da se prilagode novom pravilniku. Jelovnik ne treba da bude skuplji, bitno je samo da se pravilno biraju namirnice iz predloženih grupa namirnica, kako bi bile zastupljene u svakom jelovniku", rekla je Stojisavljevićeva.

Naglasila je da je analiza jelovnika u pet vrtića širom RS pokazala da nutritivne vrijednosti u pogledu određenih makro i mikro nutrijenata u ishrani djece ne zadovoljavaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

"Pravilnikom se sada predlaže da predškolske ustanove djeci svaki dan jelovnicima obezbijede povrće, mlijeko ili mliječne proizvode, zatim meso, ribu, jaja i voće", rekla je Stojisavljevićeva.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor, rekao je da se predškolske ustanove u RS uglavnom pridržavaju pravilnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije