Banja Luka

Radnici Aquane protestom ispred Gradske uprave tražili plate i doprinose

Radnici Aquane protestom ispred Gradske uprave tražili plate i doprinose
Foto: Velibor Tripić | Radnici Aquane protestom ispred Gradske uprave tražili plate i doprinose

BANJALUKA - Radnici Javnog preduzeća "Aquana" okupili su se ispred Gradske uprave Banjaluka u znak protesta i s jasnim zahtjevima, a oni su da im se isplate od grada obećane tri zadnje plate i dugovani porezi i doprinosi.

Ispred Gradske uprave dočekao ih je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je kazao da su uradili sve što je u njihovoj moći radi oporavka, kako kaže, teškog i akutnog stanja u kom se nalazi ovo javno preduzeće.

S druge strane, iz Sindikalne organizacije "Aquane" kazali su za "Nezavisne" da je protest jedina opcija jer je nezadovoljstvo radnika ogromno.

"Trenutno smo na izdisaju, nemamo više sredstava i nemamo čim ni da radimo", kazali su oni.

Međutim, Stanivuković je radnicima pri samom dolasku poručio da je grad uradio svoj dio posla, te dalje razvijanje situacije zavisi isključivo od preduzeća "Novoteks", čiji je preduzeće "Aquana" dužnik.

Naime, grad je s pomenutim preduzećem "Novoteks" u višemjesečnim pregovorima dogovorio da  će im isplaćivati sumu od 800.000 KM godišnje, a da u tom slučaju "Novoteks" odblokira račun, da na taj način radnici mogu uredno da dobiju svoje plate.

Kako kaže Stanivuković, iako je ovo bilo najavljeno, račun očigledno nije odblokiran, a samim tim ni plate nisu mogle biti isplaćene.

Prema njegovim riječima, s preduzećem "Novoteks" su imali sastanke dva mjeseca, na kojima su utvrđena velika dugovanja preduzeća "Aquana" koja datiraju unazad više od deset godina.

"Dugovanja su zaista ogromna. Mi smo tada postigli dogovor, i sada nemamo druge solucije nego da čekamo", kaže Stanivuković.

Naglašava da je grad Banjaluka spreman, što su i ranije isticali, da isplaćuju dogovorenih 800.000 KM godišnje "Novoteksu", iako su i ranije kazali da im je to veliki napor.

Opet naglašava da im slijedi faza čekanja kao jedina opcija, jer je stanje preduzeća takvo da se problem ne može u kratkom periodu riješiti.

Podsjećamo da su dugovanja Javnog preduzeća "Aquana" prema preduzeću "Novoteks" dostigla 3,1 milion KM u posljednjih nekoliko godina, a kako kaže Stanivuković, ovo su "naslijeđena dugovanja koja su sad došla na naplatu".

Još ranije su iz grada saopštili da je sporazum s "Novoteksom" postignut, da će račun biti odblokiran, i da će radnici dobiti zaostale tada dvije plate i dio regresa, do čega prema trenutnom stanju stvari nije došlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije