Banja Luka

Radnici RUGIPP-a oslobođeni optužbi da su grad oštetili za milione

Radnici RUGIPP-a oslobođeni optužbi da su grad oštetili za milione
Foto: N.N. | Radnici RUGIPP-a oslobođeni optužbi da su Banjaluku oštetili za milione

BANJALUKA - Radnici Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS (RUGIPP) oslobođeni su danas u Okružnom sudu Banjaluka krivice za višemilionske zloupotrebe, kojima je grad Banjaluka oštećen za oko 7,43 miliona KM.

Oslobođeni su Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora RUGIPPa, Dragan Grulović, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPPu, te više stručne saradnice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković.

Oslobađajuću presudu optuženi su dočekali ozarenih lica, a neki od njih čak su i zaplakali od sreće nakon što im je sudija Pane Gavrić izrekao presudu.

Optužene Kremenovićeva i Milinkovićeva, kada su čule presudu, od sreće su počele da grle svoje branioce.

Oni su uhapšeni 2017. godine, a Republičko javno tužilaštvo RS teretilo ih je za kriminal od oko 7,43 miliona maraka.

Optužnica je teretila Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su iskoristili službeni položaj i prekoračili ovlaštenja te nezakonito omogućili da firma "Naš Dom" a.d. Banjaluka stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici.

Time su im pribavili 2,18 miliona KM.

Grulović i Kremenovićeva su bili optuženi da su nezakonito omogućili da firma "Građa" stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za 5,25 miliona KM.

Grulovića i Milinkovićevu je treća tačka optužnice teretila za trgovinu uticajem, odnosno da su dogovarali obustavu istrage u predmetu "Marija Varnica", koju je vodilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Milinkovićeva je, prema optužnici, bila u "dobrim odnosima" sa jednim tužiocem, a Grulović je trebalo da dogovori detalje o isplati novca kako banjalučko tužilaštvo ovaj predmet ne bi proslijedilo Republičkom tužilaštvu, već obustavilo istragu.

"Oslobađajuća presuda Okružnog suda Banjaluka za radnike RUGIPP-a bila je očekivani ishod", rečeno je Srni u ovoj upravi.

Iz RUGIPP-a navode da nisu ni očekivali bilo kakav drugi ishod ovog sudskog postupka imajući u vidu i da je tužilaštvo neposredno pred okončanje krivičnog postupka izmijenilo optužnicu i u većem dijelu odustalo od nje.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da nije imao uvid u ovu presudu te da ne može detaljnije da je komentariše.

"Ja sam vidio novinsku vijest. Da bi se moglo detaljnije komentarisati, valja ući u obrazloženje presude i vidjeti šta je sud našao, da li se radi o nekim procesnim pitanjima ili o suštinskim razlozima", rekao je Radojičić.

Dodao je da, ako se radi o suštinskim pitanjima, onda će grad izraziti neslaganje.

"Mi i dalje tvrdimo da je gradu nanesena šteta te se i dalje borimo za sve te objekte koji su bili predmet sudskog postupka, i dalje ćemo nastaviti, nezavisno od ovih krivičnih postupaka, da tvrdimo da je sve ono što je bilo predmet tih suđenja gradska imovina", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije