Banja Luka

Radnici vrtića tvrde da trpe ucjene, Grad poručuje da je štrajk nezakonit

Radnici vrtića tvrde da trpe ucjene, Grad poručuje da je štrajk nezakonit
Foto: Velibor Tripić | Radnici vrtića tvrde da trpe ucjene, Grad poručuje da je štrajk nezakonit

BANJALUKA - Jutros je počeo najavljeni štrajk banjalučkih vrtića od 6 časova, a Sindikat za danas najavljuje novi sastanak sa predstavnicima grada i zahtjevaju bolje ponude.

"Smatramo da smo štrajk u skladu sa zakonom donijeli nakon sastanka sa radnicima i roditelja", kazala je Snježana Markić Stojaković, predsjednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, je kazao da su tokom jučerašnjeg dana i večeri bili određeni pritisci, prinude i ucjene prema radnicima.

Prema njegovim riječima, radi se o prljavoj igri, a to ih je samo ujedinilo.

"Tražimo da nastavimo pregovore i nadam se da ćemo u toku dana obaviti pregovore, da će nam ponuditi bolje prijedloge i uslove kako bi radnici mogli dostojanstveno na posao", kazao je Ganjatić.

Naglasili su da je odluka o stupanju na štrajk njihova i da je donesena apsolutno u skladu sa Zakonom o radu Republike Srpske.

Traže ispunjenje zahtjeva ili postizanje određenog sporazuma.

Sa druge strane, ispred grada Banjaluke se obratila Tanja Vukomanović, šef Tima za komunaciju Gradske uprave koja je kazala da su ovde isključivo zbog roditelja.

"Podržavamo zahtjeve radnika, ali način na koji se traži je pogrešan", kazala je Vukomanovićeva.

Prema njenim riječima, ideja i volja i dalje postoji sa njihove strane, a dodaju da podržavaju i način borbe, ali smatraju da se ovo ne smije raditi na štetu roditelja.

"Nekoliko pravnika nam je kazalo da odluka nije zakonita", kazala je  Vukomanovićeva.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, kaže da je odluka u štrajku suprotna opštem društvenom interesu, i nije trebala da se donese u zadnji tren.

"Ne proziva se nikad druga strana koja je neophodna da se usvoji rebalans budžeta neophodna za povećnje plata", kazala ne Savić Banjac. Kako kaže, ponudili su im 50 KM povećanja plate u trenutku kada usvojio dokument nacrta rebalansa budžeta, gdje će pored toga, planirati još veća povećanja.

"Ne možemo isplatiti novac dok se rebalans ne usvoji", kazala je Savič Banjac. Ističe da će danas doći do sastanka sa predstavnicima grada sa naglaskom na skupštinsku većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije