Banja Luka

Radnicima banjalučkog Doma zdravlja dva dana plaćenog odsustva i 100 KM

Radnicima banjalučkog Doma zdravlja dva dana plaćenog odsustva i 100 KM
Foto: Srna | Radnicima banjalučkog Doma zdravlja dva dana plaćenog odsustva i 100 KM

BANJALUKA - Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je danas da je na sastanku sa predstavnicima sindikalnih organizacija ove zdravstvene ustanove jednoglasno donesena odluka da radnici Doma zdravlja kao nagradu dobiju dva dana plaćenog odsustva i 100 KM uz platu.

"To je zajednički stav sve četiri sindikalne organizacije Doma zdravlja i menadžmenta ustanove i mislim da će radnici biti time zadovoljni. Ovo je jedan znak pažnje za sav trud i rad koji su uložili u proteklom periodu", navela je Todorovićeva.

Ona je novinarima, nakon radnog sastanka sa predstavnicima četiri sindikalne organizacije Doma zdravlja i menadžmenta, izjavila da je razgovarano o proteklom i periodu pandemije, u kojem su radnici te zdravstvene ustanove iznijeli veliki teret.

Radnici Doma zdravlja su, kako je istakla, radili danonoćno, reorganizovali se i na sve načine izlazili u susret građanima da im pruže zdravstvene usluge i spriječe širenje pandemije.

"U posljednjih 15 dana bilježimo manji broj pozitivnih lica i manje oboljelih tako da ćemo narednih nekoliko dana ponovo izvršiti reorganizaciju radnih procesa", rekla je Todorovićeva.

Ona je istakla da se razmatra smanjivanje broja ambulanti za akutne respiratorne infekcije (ARI) u službama gdje je to moguće.

"Pokušaćemo na sve načine da se otvorimo prema građanima i poboljšamo svakodnevni proces rada sa nekovid pacijentima, da pacijente primamo u ambulante, radimo preventivne preglede, izlazimo u susret građanima i pozivamo ih na preglede", najavila je Todorovićeva.

Ona je napomenula da kolektiv Doma zdravlja Banjaluka većinom čine žene, koje su se, kako je rekla, pokazale kao izuzetni borci.

"Možemo biti ponosni na to kako smo iznijeli ovu pandemiju", ocijenila je Todorovićeva.

Ona je rekla da je epidemiološka situacija u Banjaluci mnogo povoljnija, nego ranije i da se u proteklih 15 dana bilježi manje pozitivnih, istakavši da je zabrinjavajuće da je sve manje zainteresovanih građana za vakcinaciju, posebno za prvu dozu.

Todorovićeva je napomenula da su na današnjem sastanku simbolično skinute zaštitne maske.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Domu zdravlja Banjaluka Zorislava Lukić rekla je da je Sindikat u posljednje dvije godine zbog pandemije gotovo zamrzao aktivnosti, ali da se vraća uobičajnim aktivnostima, a to je poboljšanje statusa zdravstvenih radnika.

"Trudili smo se da maksimalno poštujemo epidemiološku situaciju, odredili smo prioritete, jer smo prvenstveno zdravstveni radnici. Jako nas je obradovala odluka o ukidanju mjera i nadamo se da se svi vraćamo svojim uobičajnim aktivnostima", navela je Lukićeva.

Ona je istakla da su zdravstveni radnici te ustanove podnijeli veliki teret u pandemiji i nekoliko puta bili nagrađivani.

"Odluka direktora i menadžmenta da dodijeli nagrade svim zdravstvenim radnicima Doma zdravlja u vidu novčane naknade i dva dana godišnjeg odmora smatram da je dobar početak", rekla je Lukačeva.

Ona je ukazala da su hronični problemi posljednjih 10 do 15 godina nedostatak medicinskog kadra i male plate.

"Kad se podvuče crta, mislim da ćemo biti u velikom deficitu sa medicinskim kadrom", navela je ona i dodala da je na području koje pokriva Dom zdravlja Banjaluka potrebno još oko 30 odsto zaposlenih da bi se ispoštovali svi zahtjevi pacijenata.

Ona je istakla da je potrebno vratiti povjerenje pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije