Banja Luka

Radnički univerzitet u službi privrede

Radnički univerzitet u službi privrede
Foto: N.N. | Radnički univerzitet u službi privrede

BANJALUKA - Cilj je da u narednom periodu Radnički univerzitet u Banjaluci postane reprezentativni centar regionalnog tipa koji će raditi isključivo na osposobljavanju radnika za potrebe privrede.

"U fokusu treba da budu obuke za zanimanja iz metalne i drvne obrade, obućarskog i tekstilnog sektora i IT industrije", rekao je danas Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, nakon sastanka s Edinom Dacićem i Filipom Reberom, švajcarskim ekspertima za dualno obrazovanje i uspješnim privrednicima.

Na tom sastanku razgovarano je o ulaganju u stručno obrazovanje i kvalifikovanje radne snage za potrebe privrede na području grada.

Talić je kazao da bi transformacija Radničkog univerziteta u Centar za obuku i prekvalifikaciju radnika trebalo da počne brzo i istakao da je bitna suštinska transformacija, koja bi trebalo da bude završena iduće godine.

"Radnički univerzitet treba da uđe u procese apliciranja za određene projekte i u razgovore sa privrednicima kako bi saznali koja su im zanimanja i poslovi potrebni", objasnio je Talić.

Prema njegovim riječima, u formalnom smislu ovaj prijedlog će brzo ući u skupštinsku proceduru, ali u suštinskom smislu taj posao će trajati barem godinu dana. 

"Obavili smo znatan broj razgovora sa privrednicima i svi su istakli problem nekvalifikovane radne snage", rekao je Talić.

Dodao je da su nakon sastanka zaključili da u gradu treba osposobiti centar koji će raditi na usavršavanju radnika za potrebe privrednika. Talić je rekao da je uz posredovanje Dacića, koji je član Upravnog odbora Švajcarsko-srpske privredne komore, obezbijeđena donacija Vlade Švajcarske za plaćanje eksperata za sistem dualnog obrazovanja. Talić je istakao da je neophodno umrežavanje poslodavca i obrazovnog sektora i da je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost.

"Na taj način bismo imali sistem koji će biti funkcionalan i škole koje će vršiti teorijsku nastavu, ali i praktičnu nastavu kod privrednika", istakao je Talić i kazao da je opravdano da grad pokrene tu inicijativu.

Dacić je rekao da je obrazovanje jedna od tajni švajcarskog političkog, ekonomskog i društvenog uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije