Banja Luka

Nastavlja se platforma "Banjaluka ljudskog lica": Veliki planovi u 2020. godini

Nastavlja se platforma "Banjaluka ljudskog lica": Veliki planovi u 2020. godini
Foto: Grad Banjaluka | Radojičić: 'Banjaluka ljudskog lica' - jedinstven blok projekata

BANJALUKA - Platforma "Banjaluka ljudskog lica" u potpunosti je autentičan projekat grada na Vrbasu, kroz koji su u zadnjih devet mjeseci, koliko postoji, realizovani brojni uspješni projekti, a očekuje se realizacija desetina novih projekata u novoj godini.

Rečeno je to u danas nakon održanog sastanak gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i predstavnika više od 40 udruženja koja učestvuju u ovoj platformi.

Radojičić je rekao da je ova platforma potpuno jedinstvena tvorevina grada u koju je uključen veliki broj institucija, udruženja građana, nevladinih organizacija, kao i stručnih timova.

Dodao je da je riječ o fleksibilnoj platformi koja se i dalje dograđuje.

"Posebna pažnja obraćena je na djecu, stare, osobe sa invaliditetom te osobe sa poteškoćama u razvoju", kazao je Radojičić.

Istakao je da 2020. godine očekuju desetine različitih projekata, a pored toga radiće se prva strategija bezbjednosti grada.

Sonja Stančić, koordinator platforme "Banjaluka ljudskog lica", rekla je da ova platforma postoji od aprila 2019. godine te da će 2020. godine početi razgovore sa biznis sektorom i sa stranim donatorima.

Dodala je da je program ove platforme prepoznat kao inovativan, drugačiji i kao program koji nudi različite modalitete.

Grad je u okviru ove platforme, a uz saradnju sa Domom zdravlja, počeo sa sprovođenjem projekta preventivnih, besplatnih ljekarski pregleda "Za tvoje dobro", a u 2020. godine grad je obezbijedio 600.000 KM za nastavak ovih aktivnosti.

"U okviru ovog projekta za tri mjeseca pregledano je oko 1.300 građana i našli smo oko 70 nalaza koji zahtijevaju dodatnu dijagnostiku, jer smo postavili sumnju na maligna oboljenja", rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja.

Ilija Trninić, izvršni direktor Instituta "Perpetuum mobile", kazao je da su u 2019. godini uspjeli mobilisati zajednicu te da ga raduje to što je razvijena dijaloška platforma između vladinog i nevladinog sektora.

"U 2020. godini ćemo raditi na poboljšanju kvaliteta usluga i da doprinesemo održivosti NVO sektora", rekao je Trninić.

Milenko Stanković, Šef Tima za male intervencije, rekao je da su male intervencije originalni projekat grada na Vrbasu i da postoji interes da se širi i na druge lokalne zajednice u našem okruženju.

"Uspostavili smo komunikaciju i sa kolegama iz cijelog svijeta, a već imamo u planu osam malih intervencija na području grada", zaključio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije