Banja Luka

Radojičić: Banjaluka ponosan glavni grad RS

Radojičić: Banjaluka ponosan glavni grad RS
Foto: N.N. | Radojičić: Banjaluka ponosan glavni grad RS

BANJALUKA - Polaganjem vijenaca na Trg palih boraca u Banjaluci danas je obilježen 22. april - Dan grada i 74 godine od oslobođenja Banjaluke od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, je nakon polaganja vijenca rekao da je Banjaluka ponosan glavni grad RS, grad koji se takmiči da bude kompetititvan i prepoznatljiv regionalni centar, ali takođe i otvoren, prijateljski grad raspoložen za saradnju.

Istakao je da je Banjaluka ponosna na svoju pripadnost antifašističkom pokretu, te da ovo grad koji se razvija i mijenja.

"Dan grada, 22. april je dan oslobođenja od fašizma. Na ovaj dan se polažu vijenci i odaje počast poginulim u borbi protiv fašizma 1941. i 1945. godine ali isto tako i brojnim nevinim civilnim žrtvama. Banjaluka je danas grad koji je ugodan za život", rekao je Radojičić.

Željka Cvijanović, predsjednik RS, rekla je da je ovo važan dan za Banjaluku jer je tada donesena sloboda svim njenim stanovnicima.

"To je bila borba za uzvišene ciljeve i ideale. Od tada traje naša borba, da čuvamo mir i slobodu, da cijenimo što su drugi dali svoje živote da bismo danas uživali u toj slobodi", kazala je Cvijanovićeva.

Dodala je da je ovaj grad srce cijele RS, te da ne treba zaboraviti niti težak period domovinskog rata kada se opet morala voditi bitka da se očuva mir.

"Vjerujem u Banjaluku koja se razvija, koja će svake godine biti sve naprednija. Banjaluka je srce cijele RS", istakla je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, prdsjednik Vlade RS, kazao je da je ovo dan kada se odaje počast svim poginulim u Drugom svjetskom ratu koji su svoje živote dali za slobodu, te da se nada da će i buduće generacije ovom danu poklanjati podjednaku pažnju.

"Od 4.500  žrtava koliko ih je dalo svoj život u ovom gradu za slobodu veliki broj su bili civili, čak i djeca. Naša je obaveza da svima njima bar na ovaj dan odamo počast i da se poklonimo", rekao je Višković.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne Skupštine RS, rekao je da se iz dana u dan, iz godinu u godinu Banjaluka mijenja, ali ono što ostaje je njena istorija i tradicija

"Ovaj dan 22. aprila je jedan najznačajnihij datuma koje Banjaluka obilježava i nadam se da će to nastaviti i u budućnosti, da ćemo se na taj način, pamteći istoriju odužiti onima koji su dali svoje živote za slobodu koju imamo", poručio je Čubrilović.

Vijence su položili i izaslanik Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH,  generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, delegacije Republičke i Gradske organizacije SUBNOR-a Banjaluka, te predstavnici političkih partija koje djeluju u republičkom i gradskom parlamentu SNSD-a, DEMOS-a, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i PDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije